“La descentralització del futur” és l’opinió d’Oriol Sánchez

Sant Cugat del Vallès arribarà als 100.000 habitants. Aquesta és una evidència que no se li escapa a ningú. Això, juntament amb el fet de tenir un territori tant ampli i amb tantes diferències en quant a entorn, tipus d’habitatges, trama urbana i inclús característiques sociodemogràfiques com l’edat, fa extremadament complexa la relació entre els recursos invertits i les necessitats del territori.

El municipi ha crescut molt en pocs anys i continua creixent dia a dia. Per tant, les maneres com l’administració s’ha relacionat tradicionalment amb la ciutadania poden no seguir sent vàlides avui en dia. Aquest horitzó dels 100.000 habitants és una bona oportunitat per replantejar-se aquesta relació.

A nivell general de ciutat cal crear centralitats a cada barri. No és de rebut seguir potenciant un model de centralitat on 100.000 persones s’hagin de desplaçar a un centre pensat per 15.000. Totes elles amb característiques i necessitats comunes però també diferents. I si del que es tracta es de crear noves centralitats, més properes a la població s’ha, en primer lloc de descentralitzar l’administració i els serveis i en segon lloc, descentralitzar els recursos.

Iniciatives com els pressupostos participatius de barri demostren que són els i les veïnes, aquelles que viuen el dia a dia en un barri les que millor en coneixen les seves necessitats, mancances i virtuts. Tant les propostes que surten escollides com les que no demostren que les veïnes són capaces de prioritzar decisions i actuacions en funció de les mancances que detecten als barris. Però els pressupostos participatius només són la punta de l’iceberg. 

Si es vol apostar per barris més autocentrats cal també discutir amb les veïnes les aplicacions concretes del pressupost municipal. Cal, en últim terme, vincular partides genèriques als barris. Amb la informació, debat i acompanyament tècnic necessari, la ciutadania es capaç de prioritzar actuacions públiques que reverteixin en l’espai i serveis públics i responguin a les necessitats detectades al seu barri.

Fer això implica treballar en comissions mixtes entre la ciutadania i l’administració. Cal que més àmbits de l’administració surtin al carrer i que més gent es familiaritzi amb el funcionament i procediments de l’ajuntament. No és un procés fàcil però el futur d’una governança real passa per aquí. És un tema de voluntat política, des de la CUP sempre l’hem manifestat, però també és una necessitat del municipi que guanya importància a cada dia que passa.

ORIOL SÁNCHEZ és regidor (CUP-PC) de Joventut, Participació i Barris

Aquesta columna apareix primer a cugat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑