InfoCUP Tardor 2022: Marco Simarro parla sobre la cooperativa de cures

Avui dia el mite de l’individualisme, del “tu sol pots”, queda cada cop més en entredit. La pandèmia, més enllà del patiment, ens va deixar una lliçó importantíssima: demostrar-nos que ens necessitem les unes a les altres per tirar endavant i que la interdependència és un element bàsic en la nostra societat. Tot i l’aparença del dia a dia frenètic on ens sentim amos del nostre propi destí, tot el que ens envolta és fruit d’una feina col·lectiva i comunitària. Els productes bàsics que adquirim no apareixen per art de màgia, els transports que ens desplacen no són un miracle i el suport humà que rebem de la nostra xarxa familiar o propera no és mer attrezzo.

I en aquesta interdependència s’hi troben imbricats un conjunt de processos, treballs o serveis que garanteixen la reproducció de la vida humana. Parlo de les cures, d’aquell conjunt d’accions diàries tan necessàries per sostenir-nos, des de la neteja i la higiene domèstica a la cura emocional, fins a la preparació d’un àpat calent a taula.

Sovint, aquests processos es materialitzen en feines precàries, feminitzades i informals, absents dels drets més bàsics. Feines invisibles als ulls de les polítiques públiques i, doncs, submergides. Nosaltres entenem que les cures són un dret, no una ajuda. Són un element fonamental que sosté la nostra societat i que cal visibilitzar i dignificar. Parlar de cures públicament és un acte de justícia social i anar més enllà promovent iniciatives concretes un deure pels qui volem transformar la societat.

És per això que, a Sant Cugat, caminem vers la constitució d’una cooperativa de cures i serveis a la llar. Una fórmula per fer sortir de la informalitat el treball domèstic i de cures a la nostra ciutat. Una cooperativa de treballadores o de serveis que ofereixi opcions laborals dignes a dones migrants o en situació d’exclusió. Una eina, al cap i a la fi, per traçar processos d’apoderament amb les dones que es troben en aquestes situacions i per instaurar una més que necessària col·laboració público-comunitària.

Marco Simarro és portaveu de la CUP-PC i tinent d’alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑