InfoCUP Primavera 2022: Entrevista a 8 Mil Motius

D’on ve el cas de 8 mil motius?
8mil motius neix amb la vaga general feminista del 8 de març de 2018, quan el comitè de vaga de Sant Cugat talla les vies del tren a l’estació de Sant Cugat. Al sortir, la policia va identificar a set de la trentena que estàvem fent l’acció, i al cap d’uns dies ens vam assabentar que estàvem en un procés judicial i que mossos d’esquadra ens denunciava per possibles desordres públics o desobediència a l’autoritat, i que FGC es personava demanant 26.000€ de responsabilitat civil.

Per què decidiu fer aquesta acció?
Entre totes les accions i activitats que es van fer, tant a la prèvia com el mateix 8M, hi havia la de tallar les vies per evitar les comunicacions amb empreses que estaven vulnerant el dret de vaga de les treballadores, i per denunciar que al transport públic es produeixen el 17,1% de les agressions fora de l’àmbit de la parella.

Creieu que hi havia alguna intenció darrere d’aquestes identificacions?
Les identificades podíem ser nosaltres com qualsevol altra, però sí que a algunes de les que van identificar van manifestar que les tenien vistes d’abans. Hi ha una clara intenció de voler castigar al moviment feminista i a les persones que es mobilitzen i fan trontollar tot aquest sistema.

Com us arriben les notificacions i la petició de penes?
En molt poc temps vam començar a rebre trucades dels mossos d’esquadra des de números ocults o als nostres familiars. I si no ens trobaven a nosaltres o a la família es presentaven directament a casa dels pares, quan podrien enviar una carta. Fins que no vam saber que estàvem dins d’aquest procés judicial, va ser una mica estrany.

Quin ha estat el paper de FGC en tot aquest procés?
Es van personar a la denúncia aportant un informe que calcula les pèrdues en 26.000€, cosa que posem en dubte. Després s’han rentat les mans dient que no tenen res a veure amb aquest cas, i que presenten l’informe però no denuncien, però la fiscalia manté la petició gràcies a FGC.

Quina valoració feu de les seves campanyes feministes?
És cert que ara estan fent coses per aplicar la perspectiva de gènere, però en aquell moment no hi havia res, cap mena de protocol. El més greu és que penja de la Generalitat, i quan veus que fan campanyes de feminisme i contra la violència masclista, que era una de les coses que reivindicàvem, doncs tot plegat és bastant esperpèntic.

Com gestioneu els efectes de la repressió?
Ho gestionem col·lectivament des del minut zero. Hem creat un grup de suport amb dones properes o que havien format part del comitè, i plantegem la campanya política des d’aquí, per donar-li la volta a la repressió i a totes les pors que ens venien al principi, i transformar-ho en quelcom positiu continuant reivindicant els motius de la vaga.

Heu trobat suports a Sant Cugat?
Si, ens hem sentit molt acompanyades pels col·lectius que també donaven suport a la vaga el 2018 i que estan a favor d’aquest tipus de mobilitzacions i d’altres. Perquè no només vam fer aquella acció, vam estar preparant un mes de diferents activitats, xerrades, i accions molt variades i la gent també hi donava suport.

Aquest procés ha afectat al moviment feminista a Sant Cugat, o hi ha hagut un efecte rebot?
Si, amb la pandèmia és més complex, però els dos o tres anys següents hi va haver encara més mobilització. L’any següent vam repetir l’acció i vam ser encara més, o sigui que si pretenien que ens quedéssim a casa, hem aconseguit donar-li la volta.

El judici és l’11 de gener del 2023, quasi cinc anys després dels fets, és normal tant de temps?
No sé si és habitual o no, però molesta. Sí que no és usual estar tant temps sense rebre cap notícia. L’escrit d’acusació ha de trigar com a molt cinc mesos des de l’inici el procés, i va 2-3 anys més tard, i és tot de temps esperant amb aquesta incertesa.

I com encareu el judici?
Similar a la campanya feta aquests quatre anys. Seguirem amb el mateix discurs, preparant la defensa però sent coherents. Com creiem que ho hem fet des d’aquell dia del 2018, aprofitant per seguir posant discurs sobre la taula.

El 15 d’octubre, 8 mil motius celebren una jornada a l’antiga presó model de Barcelona per recaptar fons per a la caixa de resistència i fer front a la possible multa de 26.000€

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑