«Què fer amb Valldoreix» és l’opinió de Ferran Margineda

Ja són sis anys de ser vocal a l’EMD de Valldoreix i veient com el final del meu pas per la política institucional comença a entreveure’s, puc refermar-me en quelcom que és evident. El municipalisme és l’opció i penso que les administracions properes a la ciutadania són les que recullen millor els seus anhels i necessitats, però també penso que el model EMD a Valldoreix, és tant caduc, com quan va néixer en mans dels que juraven el seu càrrec polític pels principis del ‘movimiento’. I malgrat que sembla que hi hagi certa contradicció entre lo de ser administració propera mentre la tombo, permeteu-me raonar-ho.

Per una banda el vessant tècnic i administratiu va fent i sostén el dia a dia donant un servei correcte tenint en compte el biaix competencial que té. Però quan arriba el moment d’avaluar la capacitat política i de gestió del govern en temes complexos o rellevants, és quan un s’adona que tant se val que a Sant Cugat hi hagi un govern afí o no per veure que la inacció o la pugna sempre van en contra de la ciutadania i que de cap manera es justifica la despesa derivada de mantenir la seva estructura política.

Ja són sis anys que el govern de l’EMD es va carregar la participació ciutadana. El municipalisme que jo entenc és aquell que permet un grau elevat d’autogestió en els àmbits derivats de l’associacionisme i per descomptat en la participació. Doncs, a Valldoreix, l’equivalent als consells de barri, el Consell de la Vila, que hauria de ser la corretja de transmissió de la voluntat de les persones i la gestió local, molestava, donava feina i la solució va ser fer cas omís al reglament i passar-se’l per la pedra. Sobre aquest reglament local, dir que ens tornen a convocar per refer-lo, com van fer fa sis anys i com van fer fa tres i la veritat és que si en un principi vaig col·laborar fent aportacions, el que crec ara és que si s’ha de convocar a algú, és a les veïnes i veïns que constituïen el Consell de la Vila i (punt).

Ja són sis anys de veure com temes com la centralitat costen temps i diners per acabar en no res, de com l’habitatge públic segueix absent a la vila, de com mai no s’ha dut de forma correcta la concessió de l’escola de música i de forma obscura el complex esportiu, de com es treballa d’esquena a la Colònia, o com tota la gestió sobre el Baixador seria digne del millor serial veneçolà.

La qüestió per a mi, ja no és si el President hauria de fer un pas al costat, que també. El tema de fons és saber si realment aquesta imatge que tinc és compartida i on ens ha de dur. Potser a desmantellar aquesta EMD i crear l’administració propera on la participació ciutadana parli de forma vinculant i de tu a tu als representants municipals i on es mantingui una estructura tècnica i administrativa totalment coordinada amb la de l’Ajuntament? Obro el debat.

Mentrestant ens queda el recurs de la protesta. Aquest mes de juny presentem la moció més llarga de la història amb més de cent atesos que es corresponen amb acords de ple que no s’han desenvolupat (veure l’article; El calaix de les mocions oblidades). Demanem que aquests acords es duguin a terme, malgrat que no tinc esperances que així sigui (Repesqueu també la columna que es diu E la nave va). De fet, la idea és “retratar” l’acció de govern i el perfil polític de qui ens encapçala a Valldoreix perquè els que llegim aquestes línies hi reflexionem una mica.

En Puig anys enrere deia que faríem un referèndum per ser independents de Sant Cugat. Tot i que anava de “farol” en aquells temps potser encara l’importava la idea que calia no ser un llastre per a tota la ciutadania de Sant Cugat.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP a l’EMD de Valldoreix
Aquesta columna apareix primer a cugatmedia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

WordPress.com.

Up ↑