«Participar és decidir» és l’opinió d’Aniol Pros

La bona salut democràtica d’un municipi es regula i mesura, entre moltes altres coses,  a partir de les eines i mecanismes que té la seva ciutadania en matèria de participació. Dediquem cinc minuts a observar el nostre municipi i pensarem que l’equació és senzilla: sí, Sant Cugat és una ciutat que fomenta la participació entre els seus ciutadans i ciutadanes, de facto es converteix en una societat veritablement democràtica. Però creiem que n’hi ha prou només en fomentar la participació ? Què hem de fer per aconseguir la plena democratització de la vida del nostre municipi ?

Ens han inculcat, des de ben petits, que l’important és participar quan en realitat el que és important i determinant és poder decidir. Per tant, faltaria sumar-hi això a l’equació. Com diu aquell anunci de cotxes, “la potència sense control no serveix de res” i passa el mateix en el camp de la participació: participar sense decidir no serveix de res. I això és el que, malauradament, ens trobem a Sant Cugat. Tenim eines però serveixen de poc.

La nostra, la podríem definir com la ciutat de l’aparença: aparentment s’hi viu molt bé, aparentment tenim un ajuntament molt transparent, aparentment aposta per la participació… però a l’hora de la veritat, efectivament, tot queda en l’aparença. I és davant d’això que ens hem de rebel·lar. Hem d’apostar per construir veritables alternatives que busquin un alt grau d’aprofundiment democràtic i que tinguin com a pal de paller la participació.

Des de fa força dies, l’assemblea local de la CUP i Procés Constituent, mitjançant el que nosaltres anomenem Punts de Trobada, una bona colla de veïns i veïnes ens hem estat reunint per elaborar un programa de govern per a les properes eleccions municipals. Tothom hi ha pogut participar i decidir, no ho sabem fer d’una altra manera. I quan ha tocat parlar, precisament, de la participació ciutadana en l’àmbit local han saltat totes les alarmes: que els espais de decisió estan cada cop més allunyats de les persones, que si hi ha manca d’informació i transparència en els processos i espais de participació municipals, que si es destinen pocs recursos tècnics i econòmics, que si els Consells de Barri no acaben de funcionar i estan massa tutelats, no es promouen les consultes populars… També, siguem sincers, van aparèixer aspectes a destacar i que valorem positivament: implicació i apoderament veïnal en alguns Consells de Barri, bona iniciativa amb l’impuls d’uns pressupostos participatius a la ciutat (amb molt marge de millora, encara), Reglament de Participació Ciutadana que regula i posa a l’abast de la ciutadania diferents fórmules participatives, tot i que per manca de voluntat política no s’estan desplegant.

I aquí, molt em temo, hem topat amb el quid de la qüestió: la voluntat política i creure’s, realment, què vol dir això de la participació i la radicalitat democràtica. I parlant de voluntats, gramscians com som, nosaltres ens quedem amb l’optimisme de la voluntat que ens fa creure i defensar la democràcia real perquè és la que permet decidir dia a dia el model social, polític, econòmic i cultural que volem com a ciutadans i ciutadanes. Sabem que això no és fàcil, però el nostre ajuntament com a institució més propera als i les ciutadanes té una gran oportunitat i, sobretot, una gran responsabilitat en aquest sentit.

La CUP i Procés Constituent tenim com objectiu retornar la política a la gent. Creiem que la democràcia és molt més que anar a votar cada cert temps i, precisament, no ens conformem amb això. La clau de volta està en l’organització i, sobretot, en l’autoorganització com a santcugatencs i santcugatenques per recuperar la sobirania que ens han robat. Lluitem per la plena democratització de la vida del nostre municipi. I, per això, la participació ciutadana, entesa d’una manera àmplia, és una de les nostres batalles: al carrer i als ajuntaments.

Així doncs, fem una aposta decidida per obrir aquests espais de participació popular i de democràcia directa allà on siguem. Enfortim un municipalisme en què puguem trobar fórmules de governança que depassin les mancances democràtiques pròpies de les institucions actuals i donin lloc a experiències de veritable govern popular

Venen eleccions municipals i és una bona oportunitat per canviar les coses. És imprescindible configurar alternatives de govern que busquin un alt grau d’aprofundiment democràtic. I, més enllà de la gestió del dia a dia, que siguin punts de partida per la superació del capitalisme i per la formació d’una societat, local i globalment, que agafi per ella mateixa les regnes del seu futur. Com acostumem a dir, ens sobren els motius.

Aniol Pros és militant de la CUP Sant Cugat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑