«La participació ciutadana és un mitjà, no un fi en sí mateix» és l’opinió de Joan Rosés

La participació ciutadana, en el sí de les administracions públiques, no és una cosa nova. Ja a principis dels 80, molts acadèmics van començar a introduir-la en el món de les polítiques municipals. El punt d’inflexió, però, és quan les NNUU premien els pressupostos participatius de Porto Alegre de 1989. Aquesta iniciativa es centrava en aprofundir la justícia social mitjançant aquest mecanisme que donava poder de decisió a la població més desvalguda per tal de poder millorar, així, la seva pròpia qualitat de vida.

Des de llavors són moltes les experiències participatives a tot arreu i al nostre territori. Hi ha hagut moltes llums però bastantes més ombres. Això és deu a que en molts municipis (i el nostre no ha estat una excepció) s’ha convertit la participació ciutadana en un instrument legitimador de l’acció de govern, generant una comprensible frustració, desgast i desafecció de la gent cap als processos participatius.

Des de la nostra òptica, en molts casos s’està fent un mal ús de la eina de la participació. Perquè sí, cal dir-ho, la participació es un mitjà per millorar la vida de la gent, no un fi en sí mateix. Tanmateix, és veritat que és un procés enriquidor per un mateix, ja que en el procés d’aprendre a participar ens tornem ciutadanes i ciutadans més crítics i compromesos, així com ens fem més conscients de la importància d’incidir en el món públic i tot allò que ens és comú.

Sovint s’ha imposat la quantitat sobre la qualitat en aquest tipus de processos. Algunes vegades no s’ha tingut la honestedat i la valentia de dir a la gent que un determinat procés només seria consultiu, de cara a facilitar i millorar una decisió municipal. Això genera desafecció ja que hi ha vegades que per raons ideològiques o de justícia social, ha de ser el govern municipal qui prengui la decisió (determinats equipaments, urbanisme o molts d’altres). En altres casos, com ja he dit, simplement han sigut una pantomima que només ha servit per legitimar decisions que ja estaven preses pels governs municipals.

Per tot això des de la CUP-PC defensem una participació ciutadana com a eina d’apoderament comunitari. I proposem aprofundir en els pressupostos participats, però fent transparent de veritat tot el procés per evitar més desafecció i no intentar teledirigir el procés. També volem estendre el procés de participació dels pressupostos de lliure disposició als Consells de Barri on encara no es duen a terme. Com el cas de La Floresta, que ja fa quatre anys que s’estan duent a terme i han estat un dels elements re-vitalitzadors del Consell de Barri. Altres elements importants són canviar el funcionament intern per no fer-lo tant feixuc i donar més rellevància a les veïnes i veïns en contraposició del partits polítics i entitats.

També creiem necessari aprofundir en la relació del món públic (administració pública) amb el món comunitari (entitats, col·lectius no formals etc…) en contraposició a la relació món públic amb el món privat. Sobretot de cara a la cogestió d’espais i serveis municipals. Ja que, avui en dia, hi ha moltes normatives i reglaments municipals que regulen la relació ajuntament-empresa, en quant a la gestió per exemple d’equipaments esportius o culturals així com concessions d’espais de restauració, i en canvi es posen moltes més dificultats en la relació ajuntament – món comunitari. Com a mínim, s’exigeix un nivell de tecnificació que, comparativament amb el món privat i, no oblidem, amb afany de lucre, a les entitats i col·lectius que costa molt d’aconseguir. En altres paraules, volem facilitar i fomentar que, si així ho vol, el món comunitari pugui gestionar espais municipals o oferir determinats serveis.

Cal un canvi de govern al nostre municipi sobretot per una raó d’higiene democràtica i per moltes altres raons com l’emergència habitacional, la corrupció o la sostenibilitat. I en matèria de participació creiem que cal aquest canvi perquè aquesta sigui un element transversal a totes les regidories, ja que la participació ciutadana ho ha de travessar tot. Ha de ser un element amb el que totes les regidories han d’assumir una certa coresponsabilitat, ja que això ens ajudarà a donar millors solucions als problemes de la ciutat des de qualsevol dels seus àmbits.

Això es el que volem per Sant Cugat i als nostres barris. Que la ciutadania estigui sempre a prop i pendent del que fan els nostres representants, que aquest procés d’apoderament comunitari que és la participació ciutadana i comunitària serveixi per a millorar les vides de totes i tots.

JOAN ROSÉS és militant de la CUP de la Floresta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑