Cas Palau i la moció per la condemna i eradicació del transfuguisme, els punts més calents del ple de gener

 

El primer ple d’aquest mes de gener de 2018, inicialment semblava que anava ser un ple tranquil i ràpid, ja que 3 de les mocions presentades pels grups municipals s’havien convertit en institucionals (quan es coneix que tots els partits hi votaran a favor i per tant no hi ha debat) i, apart de la nostra moció contra el transfuguisme, no hi hauria gaire més debat; una moció en defensa de l’escola catalana a la que ens hi vam sumar, una per a la creació d’un banc d’ADN per a l’identificació de persones desaparegudes durant la guerra civil, entre d’altres.

Però la incorporació a última hora a l’ordre del dia del punt de “Valoració institucional de la sentència del Cas Palau” va fer un gir argumental i, de sobte, l’equip de govern anava fer les explicacions a la ciutadania que des de l’oposició tant li havíem demanat. Explicacions sobre la sentència on es demostra que el finançament il·legal de l’antiga convergència havia fet pas per Sant Cugat amb l’adjudicació del PAV3 a Ferrovial. La ciutadania es mereixia una explicació i el silenci del govern (el d’aleshores, que és el mateix que hi ha ara, amb un altre logo) s’estava allargant massa.

El que volíem per part de l’equip de govern eren unes explicacions ètiques i unes reflexions del partit entorn d’aquest finançament il·legal, perquè el que hi ha hagut ha estat una extracció de recursos públics, uns diners que pertanyien a la ciutat, i que d’alguna manera o altre van acabar en butxaques del partit del govern. Ens hagués agradat menys passivitat, més realisme per trobar l’home X que des del govern de la ciutat, des de l’ajuntament, del partit del govern, va fer que hi hagués aquests donacions. No ens creiem, no és vàlida, i no s’entén en el sentit comú de la gent. És impossible.

El responsable de tot plegat no és l’ajuntament, ni els treballadors de la casa, ni molt menys la ciutat, els responsables són les persones del partit de la senyora Conesa, perquè per acció o per omissió, eren els responsables en aquell moment.

Pots veure i escoltar la intervenció sencera de Núria Gibert en aquest enllaç:

 

El ple va continuar amb l’aprovació del Pla estratègic Monestir-Sant Francesc, un pla que s’ha fet de forma participativa amb el barri (comerciants, entitats, veïns…) que consta amb més de una setantena de propostes, i una de les més destacades és la viantització de la carretera Cerdanyola. El nostre vot ha estat favorable a una proposta que s’ha treballat des del barri de forma participativa, donant suport així a les iniciatives escollides per els veïns i veïnes.

 

Nova ordenança municipal sobre sorolls, olors i vibracions.

Un altre dels punts que hi va haver al ple va ser l’aprovació inicial d’aquesta nova ordenança, en que pretén normativitzar les activitats al carrer. La nostra postura va ser la de fer una abstenció inicial amb la finalitat de poder fer al·legacions (tant de qüestions concretes com de l’essència mateixa) durant el termini establert, ja que nosaltres no estem d’acord amb les ordenances, ja que venen a suplir o normativitzar l’espai comú i ens treu la capacitat de negociar la co-existència i, normativitzar-ho tot, ens incapacita per la capacitat pròpia de negociar. Núria dixit

 

 

Altres temes com els traspassos de locals comercials al Mercat de Torreblanca van ser els altres punts que quedaven del “Despatx d’ofici” abans d’entrar a debatre les mocions presentades per la resta de partits.

Mocions del Ple de Sant Cugat

Primerament, es passa a fer la lectura dels acords de les mocions institucionals, que són aquelles mocions presentades per partits i ja en junta de portaveus, tots els grups han expressat la seva voluntat de votar-hi a favor, per tant queden aprovades segur i, en comptes d’iniciar el debat, es llegeixen els acords en boca del grup proposant i prou. De mocions institucionals aquest ple hi va haver-hi tres; la d’adhesió a la Declaració de Sevilla “el compromís de les ciutats per l’economia circular”,  fer efectiu el compromís de rebre persones refugiades a Sant Cugat i moció per al desenvolupament d’un recull de dones santcugatenques rellevants.

 

 

La moció que més debat va portar al ple va ser la presentada per nosaltres de denúncia i eradicació del transfuguisme, en que tot i haver-hi un informe per part del secretari de l’Ajuntament sobre l’aplicació jurídica del concepte trànsfuga, la Lourdes Llorente va començar la seva intervenció amb una aclaració respecte el concepte polític de la moció.

El debat d’aquesta moció ens va servir per a que sortissin a la llum els pactes que té el govern amb el regidor no adscrit, on va quedar palès que hi ha una negociació política amb ell i que hi ha acords, per tant, el govern està fent ús del vot del regidor no adscrit per a alterar les majories que va emanar dels resultats de les eleccions.

 

De la resta de de les mocions dels grups municipals, la moció de suport i adhesió al manifest de Somescola.cat per refermar el suport a l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa, en que, en paraules de Ignasi Bea, aquesta moció es porta per enèsima vegada per defensar alguna cosa que ja existeix és perquè hi ha algú que es dedica a atacar-ho, contra l’ampli consens que genera el model educatiu català.

També vam donar suport a la creació d’un Banc d’ADN per les identificacions de les
persones desaparegudes a la Guerra Civil, i vam votar en contra de la moció presentada per el PP a favor de mantenir la presó permanent revisable i sí que vam votar a favor de la moció alternativa a aquesta que va presentar ERC.

Al final del ple, en el punt de “pregs i preguntes” la Núria va demanar que ens responguessin a la pregunta que havíem entrat per registre respecte el valor econòmic dels patrocinis que fa SOREA a activitats de l’ajuntament, i sobre els criteris per a fer àpats amb foc a la Plaça Barcelona, ja que recentment se n’havien permès. L’Ignasi va preguntar sobre la implementació dels stolpersteine (llambordes commemoratives amb el nom dels santcugatencs que van morir als camps de concentració nazis, moció que es va aprovar al març de 2017) i respecte la implementació de la zona taronja. Finalment la Lourdes va preguntar sobre la central de Biomassa de Can Calopa i sobre la duplicitat de càrrecs del Tinent d’alcalde d’Urbanisme, Economia i Hisenda, coordinador del govern i alhora director del l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), i el compromís que amb anterioritat havia expressat de deixar la direcció de l’InCaSòl.

Properament s’ampliarà amb els vídeos de les intervencions.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑