El Pla Local de Joventut, molt a prop de completar-se

El 21 de desembre de 2020, el ple municipal de desembre aprovava el Pla Local de Joventut 2020-2023. Un pla dissenyat des d’una perspectiva diferent dels anteriors, ambiciosos en un principi, però que a la pràctica assolien uns nivells baixos de compliment. Dos anys i mig després, des de Joventut s’ha anunciat que s’han assolit més del 80% de les accions que s’havien plantejat.

El Pla de Joventut d’aquest mandat neix de la voluntat de ser més concisos, anar per feina i aconseguir resultats efectius que realment impliquin canvis en el jovent de la ciutat. Un canvi de mentalitat clau en la tasca que s’ha dut a terme durant aquests tres anys des de Joventut. Ara els i les joves de Sant Cugat sí que tenen veu a Sant Cugat, deixant de ser un col·lectiu abandonat l’opinió del qual no es tenia en compte, per a esdevenir un agent actiu a la ciutat. El primer Fòrum Jove o l’impuls al Consell de Joves són algunes de les mostres de com la veu dels més joves de la ciutat s’escolta i és tinguda en compte a l’hora de dissenyar les polítiques que tenen un efecte directe en la seva vida.

Marco Simarro, regidor de Joventut, Participació i Barris: “No importa qui hi hagi al capdavant el proper mandat, aquests canvis han vingut per quedar-s’hi i n’estem orgullosos. Seguirem treballant fins al darrer dia de mandat amb la mirada posada en el jovent de la ciutat i per garantir-ne els seus drets.”

En total estem parlant de 43 accions realitzades d’un total de 53, és a dir un 81,1% d’assoliment a més d’altres accions que no figuraven al Pla en un inici però que també s’han dut a terme com el Parc Jove de Nadal, la campanya de promoció de les copes menstruals o el programa Bitàcola per reduir l’abandonament escolar prematur. Presentem a continuació els destacats dels 5 eixos del pla.

 Eix. 1 Generar una oferta alternativa d’oci que promogui la cohesió social i les relacions saludables entre el jovent

 • 1r Fòrum Jove, celebrat el passat 9 d’octubre de 2020 i que va servir com a jornada de reflexió i treball per parlar sobre l’oci juvenil a la ciutat, amb 45 participants, la col·laboració de tres municipis amb experiències d’èxit i la formació de 2 grup de reflexió.

Arrel del Fòrum Jove, neix la comissió d’oci on han participat 32 joves que, després de diversos mesos treballant, han donat forma al Programa Indanait, que va celebrar la seva primera trobada el passat 28 de maig.

 • Parc Jove de Nadal, adreçat als i les joves de la ciutat, i es va celebrar durant les vacances de Nadal. Un total de 74 activitats de diferents disciplines (teatre, música, xerrades, tallers, exhibicions, circuit urbà…) i van participar 7.700 joves.

 Eix. 2 Feminisme i les relacions d’igualtat entre el jovent

 •  Trio la copa, em cuido a mi i al medi ambient, campanya de promoció de l’ús de la copa menstrual entre les joves de la ciutat. S’han realitzat 7 tallers i han participat 57 joves. A hores d’ara s’han repartit més de 146 copes.
 • Protocol contra les agressions masclistes en espais d’oci, aprovat definitivament el mes de setembre de 2021.

 Eix 3. Una ciutat que facilita els processos de formació i de transició al món laboral

 •  Programa Bitàcola, un programa per reduir l’abandonament escolar prematur dels i les joves de 16 a 20 anys de Sant Cugat,  que s’ha dut a terme aquest any com prova pilot i on s’ha atès 76 joves.
 • Millora de l’ocupabilitat juvenil, amb contractes de joves en pràctiques a l’Ajuntament, i incorporació de la figura de referent d’ocupació juvenil en conveni amb el Consell Comarcal
 • Programa Singulars, fabrica el teu futur, amb formació sobre màrqueting digital i e-commerce

EIX 4. Promoure l’esperit i el pensament crític entre el jovent

 •  Projectes d’Aprenentatge – Servei (ApS) i servei comunitari mobilitat, amb 34 projectes de servei comunitari desenvolupats
 •  Foment de l’ús de la bicicleta, a través de la promoció de l’anella verda

 Eix 5. Fomentar la participació i generar una estratègia comunicativa pròpia pel jovent

 •  Impuls al Consell de Joves 12/17, amb l’aprovació del Nou Reglament fer-lo més obert i àgil per adaptar-lo a les necessitats dels i les adolescents i l’ampliació de l’edat entre els 12 i els 17 anys (abans 13/16).

 La participació dels joves de centres de secundària i entitats ha crescut un 43 %:

2019-2020: 22  participants

2020-2021: 23  participants

2021-2022: 33  participants

 •  Pressupostos participatius per a joves, que reserva actualment 216.000 € per a propostes d’infants i joves de 10 a 18 anys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑