InfoCUP dos anys de mandat: Núria Gibert i les polítiques feministes

Feminisme per canviar-ho tot / Perquè no és el mateix dir-se feminista que fer polítiques feministes

Fer polítiques feministes en l’àmbit municipal no vol dir posar la bandera lila o irisada en les diades assenyalades o tenir en compte la paritat. Evidentment aquestes són accions que donen visibilitat però no són suficients.
El feminisme ens ha ensenyat que implica remoure consciències, fer trontollar les bases establertes i això és el que estem fent; remoure les entranyes de l’Ajuntament perquè la perspectiva de gènere estigui inclosa de manera transversal en cadascuna de les polítiques municipals. Una feina de formiguetes, poc visible massa vegades, però imprescindible per construir una forma de fer més justa.

I què vol dir fer municipalisme feminista? Doncs vol dir fer polítiques municipals tenint en compte a totes les persones i també sent conscients de les estructures d’opressió que ens envolten. Una de les fórmules que estem posant en pràctica per poder aplicar aquesta mirada feminista de forma transversal és l’elaboració dels pressupostos amb perspectiva de gènere, de moment estem una fase prèvia de revisió i reflexió per tal de poder arribar a elaborar els pressupostos fent l’exercici de pensar si les accions que s’estan pressupostant tenen perspectiva de gènere o no.
A nivell de transversalitat, un altre dels objectius amb què estem treballant té relació amb com es pensa i es dissenya la ciutat. Històricament s’ha fet massa vegades sense pensar en les necessitats reals de tota població. És per això que considerem indispensable revisar-les i millorar-les, pensar-les des de la mirada feminista atenent a totes les necessitats. Un dels exemples més evidents d’aquest urbanisme feminista fa referència a repensar tots aquells espais que s’han convertit en espais de por per a les dones, sigui per poca visibilitat o il·luminació.

Per poder tirar endavant aquestes i d’altres propostes és indispensable tenir com a full de ruta el Pla d’Igualtat i LGTBI que acabem d’aprovar. Aquest document recull els objectius estratègics a abordar en matèria d’igualtat  els 4 anys vinents, de la mateixa manera que es defineixen accions concretes per tots els eixos. L’elaboració del Pla ha estat molt participada, només en la fase de diagnosi hi han participat més de 400 persones i per definir tots els eixos i accions s’ha comptat amb la participació de molts serveis del mateix ajuntament.

La garantia per tal que les polítiques feministes estiguin integrades al dia a dia de la pràctica municipalista és la transversalitat. És a dir, les polítiques de gènere no poden quedar relegades als serveis d’igualtat i feminismes, des d’aquests serveis evidentment caldrà liderar-les, però cal implementar-les des de tots els serveis i cal que la mirada de gènere s’inclogui i permeti revisar i repensar tot el que ja s’està fent.

Núria Gibert és portaveu de la CUP-PC i tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑