Sant Cugat nomena Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat


Sant Cugat ha nomenat aquest passat dilluns 31 de maig Arcadi Oliveres com fill predilecte de la ciutat. El ple municipal, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat la concessió, a títol pòstum, d’aquesta distinció honorífica. D’aquesta manera, Sant Cugat ret homenatge a tota una trajectòria de lluita i militància en defensa de la justícia social. A través de l’anticapitalisme militant, l’Arcadi va alçar sempre la veu per denunciar les vergonyes d’aquest sistema i defensar els drets de la majoria, sempre massa oblidats.


Núria Gibert: “La indiscutible aportació que ha fet l’Arcadi en el nostre petit racó de món és la força moral. I no es guanya en un dia, ni en un any. És no defugir la responsabilitat de posar en pràctica allò que es pensa, i això és una pràctica constant i a vegades pesada. La perseverança en aquest gota a gota i l’exemplaritat com a base d’una esperança en què sí, crear un altre món és possible, que només cal organitzar-lo. No és una postura còmoda ni fàcil, és una militància de la vida que ha mantingut durant dècades, una vida dedicada a la vida.”


Nascut l’any 1945 a Barcelona, Arcadi Oliveres i Boadella era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va morir a Sant Cugat el passat mes d’abril.


Entre altres iniciatives, va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant en diferents edicions del Fòrum Social Mundial. Va ser part activa de diverses campanyes i reivindicacions, entre elles: per l’abolició de la pena de mort, contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN, a favor del 0,7% de cooperació, a favor de l’objecció de consciència i l’objecció fiscal i contra la Guerra del Golf i la de l’Iraq.


Sempre va defensar els drets de les persones més vulnerables, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001. Era una persona que va participar activament a la vida pública a través d’innombrables xerrades, jornades, conferències i programes de ràdio i televisió, tant en l’àmbit local, com de país i mundial.


L’Arcadi va viure durant bona part de la seva vida a Sant Cugat, a la qual sempre va estar molt vinculat. Per al record de moltes santcugatenques queden les moltes xerrades seguides de rics debats que ens va regalar a la Guitza, l’Ateneu, Cal Temerari… Així mateix, també es va posicionar sobre el model de ciutat de Sant Cugat, participant de les campanyes de la CUP-Procés Constituent. Com en aquell maig del 2015 en què junt amb en David Fernández van omplir la plaça Barcelona en un acte previ a les eleccions municipals.


A més, mitjançant el projecte “Teixint Xarxes” Oliveres es va adreçar cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per tal de despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑