Culminen uns pressupostos participatius més arrelats als barris i amb més de 6000 implicacions ciutadanes

Finalitza la darrera fase dels pressupostos participatius de barri amb l’elecció de 75 propostes, que suposaran 2’55 milions d’euros de despesa pública.

Ja ha acabat la fase d’elecció de les propostes dels pressupostos participatius del 2020/21. 75 són les propostes triades per la ciutadania d’un conjunt de 167 propostes portades a votació. On les propostes més destacades són les relacionades amb la millora de l’espai públic, el foment de la mobilitat activa, la cohesió i la cultura, seguit de les propostes relacionades amb esports i infraestructura verda i biodiversitat.

El procés participatiu

Un procés participatiu en què hi ha hagut 6.022 implicacions per part de la ciutadania des de l’inici del procés de treball i aportacions al llarg de 14 mesos. Aquest procés, a diferència dels anteriors processos participatius executats a la ciutat, es diferencia per la territorialització de les propostes i per la diagnosi prèvia segregada per barris, on la ciutadania s’ha bolcat participant dels qüestionaris de diagnosi, als tallers, i a les aportacions a la web, entre d’altres.

A l’hora de decidir les propostes del procés participatiu, aquestes estaven territorialitzades per consells de barri, buscant així que tots els consells de barri tinguessin propostes arrelades al seu territori i evitar, com havia succeït en anteriors edicions, que les grans propostes de ciutat eclipsessin les necessitats i singularitats dels diferents barris i districtes. També ha portat a que aquestes propostes hagin sigut més properes a les necessitats dels diferents veïnatges.

En el procés de votació, la ciutadania ha participat en l’elecció de les propostes del Consell de Barri al qual pertany. Dins d’alguns consells de barri s’ha garantit la representació de les diferents singularitats existents dins d’aquests Consells (com és el cas de Mas Gener i Can Cabassa al Consell de Barri de Mira-Sol o de Can Cortés i Can Borrull en el Consell de Barri de les Planes).

Les mesures sanitàries per fer front a la pandèmia han condicionat el procés i han obligat a reconduir la participació per mitjans exclusivament digitals, fet que ha condicionat la pròpia participació i al treball col·lectiu. Tot i això, el procés d’elecció de les propostes ha culminat amb 3096 santcugatencs i santcugatenques votant per les propostes presentades.

De les 75 propostes guanyadores, 49 són propostes d’inversió, amb un pressupost màxim de 150.000€. Les altres 26 propostes són de despesa ordinària, amb un pressupost de fins a 15.000€. Algunes de les propostes guanyadores són tennis taula al barri Centre Est i a l’Institut Joaquima Pla i Farreras, campanya per evitar els excrements al carrer i als espais verds, potenciar l’Arborètum amb més arbres i lleure per infants grans i joves, activitats i accions per a incidir sobre l’emergència climàtica, condicionar l’entorn de l’Estany de La Guinardera o construir un pump-track (circuit lúdic per a bicicletes) i un nou Skate-park.

Marco Simarro: “Ha estat un any complicat, a banda de la pandèmia també ha estat un any de canvis importants en la forma de fer aquests pressupostos participatius, però hem complert amb la proposta inicial que teníem, de promoure el debat i la diagnosi col·lectiva i veïnal. Hem complert en fer més feina als consells de barri, i en arrelar la participació als àmbits territorials. Ara comença la materialització d’aquests projectes.”

VÍDEO: Presentació dels projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius de Barri 2021

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑