La moció de la CUP per retre homenatge als santcugatencs deportats als camps nazis es fa realitat 3 anys després

Des de la CUP-PC vam presentar  una moció el març de 2017 per retre homenatge als santcugatencs deportats als camps nazis. Ara aquesta proposta es farà realitat amb varis actes d’homenatge de ciutat, en el marc del 75è aniversari de l’alliberament dels camps. Actes previstos per la primavera passada que es van postposar en motiu de la covid19.

El primer serà el proper dimecres 14 d’octubre a les 19h al Claustró del Monestir, quan es farà un itinerari guiat als emplaçaments on van viure els deportats locals i es col·locaran sis lloses Stolpersteine amb els seus noms, en una acció d’art i memòria conjunta a 24 països, amb la instal·lació de més de 70.000 pedres.

Tal i com determina l’Estatut al seu article 54, els poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya, com a patrimoni col·lectiu que testimoni la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques. En aquest sentit, creiem important que l’ajuntament recordi aquells que van patir un dels períodes més foscos de la història i fer-ho amb aquestes plaques, que els i les santcugatenques podran trobar als carrers de la nostra ciutat. Massa sovint, la memòria històrica cal anar-la a buscar als museus, llibres, etc. Que la gent ho trobi mentre passeja pels carrers és un bon mètode per no oblidar.

És per això que des de la regidoria de Memòria Històrica s’impulsaran diverses actuacions aquesta tardor i hivern per tal de recordar el que va passar als camps de concentració i també per conèixer la vida dels diferents santcugatencs que van ser-ne víctimes.  La tasca de l’historiador local José Fernando Mota al llarg del temps, ha fet possible resseguir el camí dels nostres deportats, localitzar els pocs familiars que en resten i determinar quines van ser les seves darreres llars a la ciutat.

Així mateix, al llarg del 2021 es treballarà per avançar en l’adhesió i programació a Sant Cugat de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme MAI MÉS, impulsada per Amical de Mauthausen.

En memòria de Joaquín Moya Braulio, Francisco Calventus Navarro, Bonaventura Bartralot Auladell, Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García i Josep Puiggròs Paloma.

Foto: ACN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑