Sant Cugat, primers passos per recuperar la gestió de l’energia

47 municipis catalans, entre els quals Sant Cugat, Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona s’uneixen a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública (AMEP) per promoure un model energètic just, democràtic i sostenible.

Es tracta d’un camí llarg que calia engegar amb urgència per garantir l’accés universal a l’energia, un dret fonamental dels veïns i veïnes, que tindrà impacte tant en l’àmbit econòmic com social i mediambiental. L’AMEP epresenta un 34,5% de la població de Catalunya, el que ha de permetre una lluita contundent contra l’oligopoli del sector energètic

La cobertura de les necessitats bàsiques no pot dependre dels interessos econòmics de grans empreses més preocupades de distribuir beneficis entre l’accionariat que d’atendre les necessitats dels seus usuaris o d’apostar per a una producció respectuosa amb el medi ambient. 

Són reiterades les mancances en la informació i l’atenció als usuaris i usuàries de les companyies elèctriques, al que cal sumar-hi que el juliol passat Endesa va coaccionar els ajuntaments amenaçant-los de tallar el subministrament a les famílies en situació vulnerable que no podien pagar els rebuts. D’altra banda, el predomini del consum de combustibles fòssils i energia nuclear és encara aplastant, Catalunya tan sols genera un 8% d’energies renovables quan l’Estat espanyol ha establert el compromís amb la Unió Europea d’arribar a una aportació del 42% per reduir així les emissions de gasos amb efecte hivernacle, fortament relacionats amb la crisi climàtica actual.

Així, Sant Cugat vol caminar cap a la gestió pública de l’energia de la mà de l’AMEP per garantir un model:

  • DEMOCRÀTIC. Recuperar la titularitat municipal de l’energia, per posar-ne la gestió a mans de la ciutadania.
  • JUST. Aplicar criteris socials en la comercialització de l’energia per garantir que tots els veïns i veïnes tenen accés als drets bàsics.
  • SOSTENIBLE. Liderar la transició cap a les energies renovables des dels municipis, facilitant l’autoproducció d’energia municipal i veïnal, alhora que s’aposta per l’economia circular o la mobilitat i l’edificació sostenible
  • EN XARXA. Cooperar amb altres municipis per tenir més força davant les companyies del sector i les regulacions de l’Estat i per intercanviar experiències de transició i municipalització.

Ser mers espectadors – consumidors dels oligopolis energètics ens mantindrà a l’escenari actual d’una energia creada des de grans plantes productores amb fort impacte al territori, amb xarxes de distribució deteriorades i gestionada per grans empreses que pressionen l’Estat per mantenir una regulació de la distribució de l’energia que els és molt lucrativa.

One thought on “Sant Cugat, primers passos per recuperar la gestió de l’energia

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑