“Una nova resposta al repte ambiental” és l’opinió de Ferran Margineda

Un dels reptes en què el govern de Sant Cugat està treballant és l’estudi per desenvolupar una empresa pública de gestió de l’energia. En paral·lel a l’eina necessària per gestionar la distribució de l’aigua un cop s’aconsegueixi municipalitzar el servei, gestionar l’energia podrà servir també per superar el control energètic dels oligopolis i assolir noves fites en la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Com moltes sabeu, s’acaba d’aprovar el pressupost municipal i dins del mateix i hi ha una quantitat destinada a fer un estudi per veure la millor forma de realitzar aquest tipus d’empresa pública. L’objectiu és que tingui la capacitat de gestionar la contractació de l’energia, primer per a les instal·lacions municipals i en un futur ser generadors per a la ciutadania.

Centrar-se en les possibilitats reals que una empresa d’aquest calat pot tenir, malgrat la pressió que puguem rebre del lobby energètic, passa per, o bé, ser distribuïdors licitant amb clàusules socials, que tinguin cura de les persones que pateixen pobresa energètica i clàusules ambientals, assegurant-nos que l’energia que distribuïm és 100% renovable, o anar un pas més enllà i convertir-nos en comercialitzadors de la mateixa energia que consumirem.

Arribats a aquest punt és rellevant saber que les societats 100% capital públic poden ser participades per més d’una administració. Aquesta premissa obre una altra possibilitat; participar d’alguna empresa pública generadora ja creada, com pot ser Barcelona Energia, de capital municipal de l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB i que ens convertiria de facto també en generadors.

Però encara hi ha un altre horitzó possible i necessari superant el fet de ser només distribuïdors mitjançant licitació o participant i comercialitzant l’energia generada per tercers i és convertir-nos pròpiament en generadors. Per això cal crear un pla per fer el que fa dècades fan a altres països capdavanters en generació verda. Ens cal recuperar el projecte de la biomassa o obrir-nos a la possibilitat de realitzar una minicentral elèctrica amb renovables, per exemple, al vell golf de can Sant Joan, per tenir suficient potencia per a poder començar a distribuir la nostra energia a una part de la ciutat, fent el pas per començar a desvincular-nos definitivament de les nuclears i les tèrmiques.

Mentre la CUP i els altres partits de govern fem que prengui forma aquest projecte, a Valldoreix, la nostra vocalia, també anem fent passos en la tasca de desenvolupar un plec de condicions que permeti participar amb garanties en una futura licitació a les empreses generadores d’energia ètiques. En aquest darrer ple de juliol, vàrem fer entrega a la Presidència de l’EMD d’un model de plec de condicions encarregat per la CUP de Navàs a un gabinet d’advocats a fi que els tècnics de l’EMD el puguin fer servir de guia per desenvolupar el mateix plec amb criteris socials i ambientals.

Afegir finalment que, arribats el moment en què Sant Cugat pugui formalitzar aquesta empresa municipal, l’EMD sempre podrà participar-hi amb una aportació de capital, fet que faria que aquesta empresa també fos un mitjà propi de Valldoreix podent encarregar directament la prestació dels serveis energètics.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP-PC a l’EMD de Valldoreix
Aquesta columna apareix primer a cugatmedia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑