“Sant Cugat amb lupa” és l’opinió de Marco Simarro

Fa unes setmanes vam conèixer les dades de la 41a onada de l’Observatori Sociològic de Sant Cugat i sembla que no han deixat indiferent a ningú. L’observatori és una eina de treball cabdal, ja que ens aporta un coneixement sobre l’estat social, econòmic, cultural i polític de la població. Per tant, imprescindible per saber quines són les seves principals preocupacions i problemàtiques.

És per això que, per primer cop, hem volgut incorporar nous blocs de preguntes com el d’aquesta darrera onada sobre exclusió social a la ciutat. Perquè si no sabem com viu la ciutadania i què pensa la població, com pretenem resoldre les problemàtiques més greus de la ciutat?

Centrem-nos, doncs, en algunes de les dades més destacades. Pel que fa a dificultats econòmiques i habitatge trobem que un 30,4% (més de 27.000 persones) té dificultats per arribar a final de mes; un 18,1% (més de 16.000 persones) per pagar l’habitatge i les despeses de la llar i un 9,2% (més de 8.000 persones) per pagar les despeses d’alimentació i neteja. Si anem a les dades que il·lustren les desigualtats a Sant Cugat, trobem que el 37,8% no pot permetre’s cap estalvi a final de mes; el 21,2% no pot afrontar una despesa imprevista de 750 €; el 18,9% no pot fer vacances un cop l’any i el 6,4% no pot mantenir una temperatura prou càlida o fresca en els mesos de més necessitat. D’aquests darrers 4 indicadors, un 11,5% (més de 10.000 persones) de la població no en pot assumir 3 o més, el que equival a dir que són persones en situació de greus necessitats econòmiques.

Amb les dades a la mà, dóna la sensació que a Sant Cugat hi ha una realitat que ha sigut (qui sap si intencionadament) obviada. Una realitat que molts ja intuíem i vivíem, sigui a través d’experiències personals o dels col·lectius socials i polítics dels quals participàvem. Aquesta realitat és representada per un percentatge molt elevat de veïns i veïnes; no en va, la nostra és la 6a ciutat amb més desigualtats de l’Estat. Ni podem, ni hem d’obviar aquesta realitat i estem en total obligació de posar-hi remei i fer de Sant Cugat una ciutat amb oportunitats per a tothom i, en essència, d’aquí el pacte de govern i la necessitat d’aquest canvi polític. Tenim feina.

MARCO SIMARRO és regidor de Joventut, Participació i Barris.
Aquesta columna apareix primer al Nació Digital.

2 thoughts on ““Sant Cugat amb lupa” és l’opinió de Marco Simarro

Add yours

  1. Crec que s’ha de fer un replantejament global del tipus de ciutat i per a continuació de cadasqun dels elements que feien d’aquesta ciutat/poble un lloc envejable per viura-hi i ara un lloc d’on has de marxar. Si et donen les peses d’un puzzler sense tenir devant la imatge de què vols construir mai t’en sortiràs

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑