“16 punts a fer per lluitar contra el canvi climàtic” és l’opinió de Robert Savé

El sentit comú ens ha de fer aprofitar que fan altres per així ser més eficients en les nostres accions. Aquest és el cas de la pregunta que podem fer respecte del canvi climàtic, i les 18 respostes que planteja la Universitat de California / Davis.
Totes i tots sabem la incidència i afectació del canvi climàtic en els diferents territoris i sectors productius i socials de Catalunya, són i seran greus i generals.

Tanmateix, seguint el que proposen des de l’UCDavis, podem millorar el nostre entorn laboral, el professional que ens envolta i el social en el qual ens movem en el municipi, en un tema tan delicat i complex com és la lluita contra les causes i conseqüències del canvi climàtic.

Així doncs podríem:
Portar la pròpia ampolla o tassa.
És una cosa adolescent, però portar una tassa o una tassa de cafè reutilitzables és fàcil i fa sentir-se bé. De vegades, fins i tot, pot ser motiu per obtenir descomptes de les màquines expenedores de begudes.

Substituïm les bombetes ineficients i apaguem algunes llums.
Aprenguem a triar la llum adequada. Apaguem els llums a les habitacions buides (per descomptat), però també preguntem-nos “En realitat necessito aquesta llum encesa?”

Tenir l’objectiu “2 graus” a casa.
Programem el termòstat un parell de graus amunt o avall en funció de la temporada, per fer una diferència en el vostre consum energètic i la vostra factura energètica. Per a cada grau optimitzat, es pot estalviar entre un 3-5 % en costos de climatització, és menys CO2 emes i més € estalviat.

Caminem, anem en bicicleta….a llocs on generalment anem en cotxe, amb l’única explicació del costum.
Aquest canvi pot representar un estalvi proper al 10% amb vista als compromisos ambientals del present segle.

Votem pensada i activament!
És molt senzill i molt important. Fem-ho des de la funcionalitat de la responsabilitat que tenim com a ciutadans, escrivint, trucant, a la fi interpel·lant als representants del govern sobre qüestions mediambientals i d’altres importants per a vosaltres per la nostra societat, la nostra vida actual i futura. El poder de l’acció col·lectiva pot ser una força per contemplar.

Plantem alguna cosa.
La connexió física real amb la terra, així com la cura del que ha crescut és útil per comprendre-la i apreciar-la. Millor si el que es planta és autòcton per la potencial adaptació a les condicions ambientals, l’eficiència en l’ús dels recursos i el manteniment de la biodiversitat, entre els quals hi ha els pol·linitzadors com les abelles, les papallones…

Fem caminades.
Trobar el nostre lloc agradable en el medi natural, ajuda a comprendre i involucrar-nos en allò que està en joc.

Parem el malbaratament d’aliments.
Mengem sobres, valorem els productes estèticament imperfectes, considerem les dates de caducitat com orientatives, comprem el necessari… Aprenguem maneres de reduir, el malbaratament, de tot i de tothom es pot aprendre.

Traguem presa de l’enviament.
Tant si comprem directament o en línia, cal rebre o que rebin el comprat al cap de poc temps…considerem que la presa es energia.

Llegim, parlem, escoltem i expliquem als altres!
És la manera de tenir arguments per aprendre a distingir entre fonts de notícies legítimes i propaganda desenvolupada per interessos especials. Només es pot estimar el que es coneix i per conèixer cal tenir informació, formada en l’objectivitat i sentit comú.

Siguem creatius.
L’acció climàtica no es refereix exclusivament a l’eficiència energètica i el segrest de carboni. Explorar idees i sentiments sobre el món canviant a través de cançons, arts visuals, escriptura i altres coses pot ser una forma poderosa de compartir la nostra perspectiva única i ajudar la gent a comprendre el canvi climàtic mitjançant la comprensió i acceptació de les diferències.

Valorem el que no es veu, ja que també gasta.
Apaguem els aparells electrònics, no enviem contínuament informació i sobretot fotos per les xarxes (energèticament, enviar una foto per mòbil equival a un km de cotxe utilitari modern).

Siguem curosos amb la nostra quotidianitat, ja que aquesta té conseqüències.
Ara són els plàstics, abans van ser les bosses de paper, sempre els insecticides, els perfums, els tensioactius… Pensem, que no és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta.

Estalviem aigua.
En tenim poca i a finals de segle un 20% menys, serem més de 9 milions de catalans, ens caldran molts aliments per tenir salut, no tenim energia…i som pobres.
Per tant l’única eina que tenim per ser resilients és emprar tot el coneixement i el sentit comú individual i col·lectiu. Els diners no trauran la set a tothom.

No siguem superflus en el consum.
Comprem per necessitat, no per moda, ni caprici, sense deixar de tenir-ne… Ser una mica, molt mica egoistes, ens dona benestar a nosaltres i al nostre entorn, el qual es transmet com les ones en l’aigua.

Sapiguem distingir entre alimentar-nos i menjar.
Ens permetrà decidir dietes adients a la nostra salut i la del planeta.

ROBERT SAVÉ és mirasolenc i simapatitzant de la CUP Sant Cugat.

One thought on ““16 punts a fer per lluitar contra el canvi climàtic” és l’opinió de Robert Savé

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑