“Reobertura dels CAP a l’agost” és l’opinió de Ferran Margineda

Fa uns dies ens sorpreníem amb una notícia de l’Agència Efe en què s’anunciava la reobertura dels CAP de Can Mates i Valldoreix a l’agost. Des de la CUP-PC, més aviat sorpresos pel canal per on rebíem la notícia, ens felicitàvem per la part que ens toca i en fèiem un comunicat de premsa.

Aquests fets els havíem denunciat repetidament tant a nivell municipal, com en clau local, dins la campanya ‘Fora la privada de la Pública’, on destapem la irrupció de les mútues privades a la sanitat pública, imposant per davant del bé comú, els criteris econòmics en la gestió, com havia estat el tancament dels CAP a l’agost.

Posar en mans d’aquells que gestionen les grans empreses i corporacions sanitàries privades el control sobre serveis públics fonamentals o estratègics és la ratera on estem entrant totes de pet, sota l’argument de; qui millor que un ens privat pot rendibilitzar un servei? Però, en aquest cas, rendibilitzar és assolir beneficis econòmics destinats a un compte de resultats privat que no revertirà part del gruix dels seus beneficis al creixement assistencial d’allò públic, i això, estimades veïnes i veïns, és enriquir-se a costa dels drets més elementals de tots i totes, així com també ho és precaritzar els llocs de treball generant ocupació temporal i traslladable, o el fet que el sistema de concessions privades dificulti implementar polítiques socials i sanitàries de forma directe i subjectes a revisions contractuals.

La privada és un ésser maligne? No, simplement són llops en un entorn competitiu del lliure mercat i l’error més gran on caiem els xaiets és permetre als nostres polítics cedir-los el control d’allò públic quan sempre prioritzaran els beneficis propis i el sotmetre a la competència, la pública, propiciant llistes d’espera creixents, reducció de llits als hospitals, reducció de les plantilles, dels torns, dels serveis derivats com el de les ambulàncies, tot matisat amb actuacions amplament publicitades com la prestació d’alguns serveis sanitaris on la pública ja no hi arriba o el victimisme tant nostrat del fet que hi perden diners.

Totes i tots segur que hem escoltat a un facultatiu allò de ‘vostè és d’alguna mútua? Per que allí no hauria d’esperar uns mesos per… i li farien de seguida’. La impotència del metge per no poder atendre degudament al pacient fa que sovint caigui de quatre grapes en el parany i li transmeti el relat de mala gestió del sector públic davant del privat. Fer-se d’una mútua és la conclusió a què arriben moltes persones i ‘pagar dues vegades’ pels serveis sanitaris. Així el privat cobra per la prestació pública i s’enriqueix amb les noves pòlisses. I què succeeix amb les persones grans o dependents que no poden assumir el cost elevadíssim de pertànyer a la sanitat privada? Depenen d’una externalització del servei públic, més car per a tothom i amb una disminució de la qualitat oferta.

Companys de feina de Lleida em comentaven un cas on hi trobo paral·lelismes doblement significatius. Sobre el servei de busos urbans de la Paeria, on després que el servei es privatitzés es van eliminar i reduir les freqüències, a les línies que donen cobertura a barris més perifèrics perquè són les més costoses, però també són les que utilitzen les persones que, per una distància més gran i una obtenció de rendes més reduïda, més les necessiten.
Estarà bé saber ‘a 1 any vista de les municipals’ quins arguments, més enllà de les protestes veïnals, han estat les que han propiciat aquest gir d’obertura dels ambulatoris de Sant Cugat durant tot l’estiu.

Ferran Margineda és vocal de la CUP a Valldoreix
Aquesta columna apareix primer a cugat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑