[Nota de premsa] Una llàstima

Des de la CUP-PC volem manifestar públicament la nostra enorme decepció i estupefacció amb la resposta rebuda per part de PP, C’S, PSC I PDeCAT a la proposta de debat sobre corrupció amb els partits del consistori. A causa d’aquestes negatives i després d’ajornar-lo un cop, finalment, vam suspendre l’activitat.

Des de la candidatura CUP-PC, fa mesos que intentem organitzar un debat públic sobre la corrupció, amb la voluntat que hi participessin tots els partits polítics amb representació al Ple i amb l’objectiu de reflexionar col·lectivament sobre una de les pitjors xacres del sistema de partits. La intenció era treure el debat del Ple i dels paràmetres judicials perquè entenem que hi ha un debat ètic, públic, que no s’ha fet i que és saludable i necessari fer. Que el que determina un jutge és una cosa i el sentit comú i l’evidència de les pràctiques dutes a terme, en són una altra, no necessàriament la mateixa. Volíem fer-nos preguntes, com: Per què hi ha corrupció. És irremeiable? Com es pot combatre? Quin paper hi té la gent? I els partits? Quin paper hi té la justícia i des de quants fronts s’ha de combatre.

La idea era que un periodista local, bregat en la locució política i la moderació de debats, plantegés preguntes d’interès general i moderés el debat i finalment, que les preguntes del públic i el debat final en fossin el tercer bloc a manera de conclusions.

Només van confirmar sense reserves ERC i ICV. C’s al·lega motius d’agenda, el PP es limita a respondre que aquesta vegada no participarà del debat, sense més explicacions i el PSC ni responen, el PDeCAT contesta que el debat està esbiaixat. Sense fer contraproposta ni explicar quin és el biaix que no els permetia ni tan sols participar. Ni tan sols afrontar les explicacions del perquè el seu partit s’ha enriquit a costa de Sant Cugat.

Ja entenem que hi ha formacions que només sentir la paraula corrupció senten vergonya, però amagar el cap sota l’ala no soluciona res. Els fets hi segueixen essent, els diners segueixen mancant. De fet ens sembla d’una irresponsabilitat i d’una condescendència política terrible. Sembla que diguin que ells no els hi cal donar explicacions.

Ens sembla que sí, que els partits han de donar explicacions de com es financen i per què, de quins protocols interns tenen, de com pot ser que una regidora d’urbanisme i un alcalde no veiessin com els bitllets volaven cap al seu partit, de quins mecanismes nous han trobat per aturar aquesta xacra.

Nosaltres seguirem instant a parlar d’allò que durant massa anys ha estat amagat. Cada catifa, cada fil. No ens fa por el debat. Seguirem construint una ètica comuna amb qui vulgui i les absències, s’expliquen soles.

I agrair a les persones que s’havien prestat a moderar el debat i a les formacions ICV i ERC per a prestar-se a la reflexió compartida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑