Resum del ple del 16 d’octubre. Pressupostos, condemna a la brutalitat policial i d’altres mocions dels grups municipals.

El Ple ordinari del passat 16 d’octubre de 2017 havia de ser un ple no gaire llarg ni intens, amb un ordre del dia en que les propostes més destacables de l’equip de govern havien de ser l’aprovació inicial de les ordenances fiscals i el pressupost, i de les mocions dels grups municipals la moció que més debat havia de ser la moció de condemna de la brutalitat policial de l’Estat a Catalunya

 

Les nostres mocions en aquest ple

Destacar d’aquest ple les nostres mocions; de les dues mocions locals que podem presentar, hem entrat una en nom de l’associació “Dret a morir dignament”. L’altre va ser sobre l’ús de programari lliure, que vam treballar conjuntament amb Pirates de Catalunya, i que al final hem deixat sobre la taula, ja que en la negociació hem vist que podíem millorar-la amb la feina que ja s’està fent a l’ajuntament.

De mocions generals (o de Junta de Portaveus) vam fer una proposta de moció de condemna de la violència de l’1 d’octubre, i altres grups també van fer aquesta proposta presentant la moció proposada per l’AMI. Al final vam fer una unió de les dues mocions, però els grups del PDeCAT i ICV no estaven d’acord amb el punt en que es declarava a persones non-grates al Delegat i Sub-delegat del govern, a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil. Així doncs, vam decidir no signar la moció original i presentar com a esmena aquests punts, i en comptes de declarar com a persones non-grates, dir que no els convidaríem mai a la ciutat ni participaríem dels actes del delegat del govern de l’Estat Espanyol Enric Millo ni al sub-delegat Emilio Ablanedo Reyes ni a ningú del seu equip de la delegació del govern de l’Estat; ni de la PoliciaNacional ni de la Guardia Civil, que a efectes pràctics és el mateix, i que en el ple mateix es votés l’adhesió d’aquests punts.

 

Entrada d’una moció d’urgència

A les 13:43h, juntament amb el grup municipal ERC-MES vam presentar una moció d’urgència de suport a la declaració d’independència. Segons l’establert en el Reglament Orgànic Municipal (ROM), per a la incorporació de punts a l’ordre del dia del Ple, ha de ser la Junta de Portaveus qui fa l’ordre del dia, i per tant, aquesta es va reunir de forma extraordinària a les 15:45, per decidir l’adhesió d’urgència d’aquest punt. La junta de portaveus, amb la majoria del PDeCAT va fallar, i no va introduir aquest punt a l’OD, vetant-ne el debat d’aquesta moció al Ple.

 

 

Els punts d’economia i hisenda

L’Ignasi va fer la defensa dels punts d’economia, en que aquesta vegada les ordenances fiscals (capacitat recaptatòria) i el pressupost (despesa) es va tractar com a punts per separat, i per tant de forma aïllada.

Com s’explica en la cadena de pilades següent, nosaltres apostem per un augment del tipus impositiu de l’IBI, que seria l’equivalent a 1-2€/mes a moltes famílies ens permetria bastantes coses. Com sempre en la nostre línia; tarifació social i compensacions per als col·lectius amb més dificultats.

 

Del pressupost, nosaltres creiem que vivim a una ciutat amb una salut econòmica molt bona i que podem fer moltes coses, que ens cal ser molt ambiciosos, i això és voluntat política.
Si per nosaltres fos, posaríem el doble de pressupost a la creació d’habitatge de protecció oficial, i estem segurs que ni així acabaríem amb el problema.

 

És per això que en aquests dos punts vam votar abstenció, i així permetre que es dugui a terme el debat sobre el pressupost.

Aquests punts finalment van ser aprovats amb el vots a favor del govern i del regidor no adscrit.

No ase falta desir nada mas

 

Moció de condemna de la brutalitat policial de l’Estat a Catalunya

El debat d’aquesta moció va començar amb un intent de diluir el debat d’aquesta moció i que fos retirada, en pro d’una declaració de la Junta de Portaveus, un text que s’havia aprovat a l’AMB però que no tenia el mateix fons que la moció presentada i pretenia diluir-la.

Aquesta moció, finalment presentada per PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i ICV-EUiA és la que nosaltres ens vam desmarcar de presentar-la per poder presentar una esmena per a declarar persona non-grata al delegat del govern espanyol a Catalunya, la Policia Nacional i la Guària Civil.

El debat d’aquesta moció va ser el punt més calent del ple, en el següent fil de piulades podeu llegir la intervenció inicial de la Núria.

I en els torns de rèplica, la Núria va respondre al PDeCAT lamentant haver aprovat uns pressupostos al parlament que no han servit per a declarar la independència, al PP dient-li que deixi de rendibilitzar la catalanofòbia, al PSC que assumeixi la responsabilitat d’haver investit al PP al govern central i a C’s que la única fractura social que hi ha a Catalunya és la que creen ells, que la única fractura que hi ha és entre la gent que ha estat acumulant i la gent a qui han desposseït. I recordant-li al PP que el discurs del mira que m’han fet o mira que em fan és un joc victimista i que no és polític i que és mesquí.

De les mocions dels grup municipals

La moció del dret a morir dignament, va ser presentada per una representat d’aquesta associació i va ser aprovada amb la majoria dels vots del ple.

 

També vam votar a favor de la moció d’ERC-MES i treballada amb altres grups per declarar Sant Cugat ciutat promotora de la renda garantida ciutadana, així com també vam votar a favor de la moció de rehabilitació de l’espai en desús del Pavelló de la Guinardera per a ús social de les entitats esportives. La moció de ICV-EUiA per crear una xarxa antirumors la van retirar amb el compromís de continuar-la treballant.

De les mocions restants, de la moció presentada per el regidor no adscrit, en compliment del nostre compromís de que, quan aquest presentés una moció que conjugués amb el nostre programa electoral nosaltres presentaríem una moció alternativa a la seva, perfeccionant el contingut, vam presentar una moció alternativa de creació d’una guia d’actuacions racistes, discriminatòries i xenòfobes. La moció presentada per el regidor no adscrit és una moció de la qual estem d’acord amb el rerefons, però sobretot hem valorat fer una moció alternativa perquè la moció presentada pel el regidor no adscrit era pobra i es podia millorar, i aquestes millores vam fer constar en la nostra intervenció.

Finalment, aquesta moció va ser aprovada amb les esmenes del PDeCAT-Demòcrates i PSC incorporades que, tot i no aconseguir fer que la moció fos millor que l’alternativa presentada per nosaltres, alguna contrapartida ha de rebre el regidor no adscrit per aprovar-los els pressupostos.

 

I la última moció amb debat fou la moció presentada per el PP per a l’elaboració d’un pla municipal del suport a la família, i nosaltres estem en contra de les premisses amb les que es basteix aquesta moció, i perquè algunes d’aquestes són falses, mancades de qualsevol rigor científic o sociològic i tenen un cert punt d’atemptar a un dret com és el del divorci; és un dret, i no ens sembla que haguem de fer cap pla per minimitzar-lo o reduir-lo, el que s’ha de fer és evitar que la gent ho passi malament, i igual que els matrimonis són voluntaris, els divorcis han de poder ser-ho també.

 

Sortim del ple

Ja al final del ple, a quarts de deu, durant el debat de la última moció i pels fets que s’acabaven de succeir amb la detenció del Jordi Sànchez (president de l’ANC) i del Jordi Cuixart (president d’Òmnium Cultural) vam decidir abandonar el Ple, convocant a un ple extraordinari per tractar el aconteixements que havien succeït.

I convocant a la cassolada proposada per a les 22h.

Properament podreu veure els talls de les intervencions en vídeo penjades a youtube.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑