“Cap a un nou model energètic” és la columna d’opinió de Xavier Humet

Cada dia és més evident que l’actual model energètic l’hem de canviar, perquè no és sostenible. És un model basat en combustibles fòssils, combustibles que han trigat milions d’anys a formar-se i en unes quantes dècades estem acabant amb ells.

Perquè és un model energètic pensat com un negoci i no com un servei. L’energia, com l’aigua, són un ‘bé comú’ i són uns serveis bàsics que necessitem per viure. És intolerable que l’actual sistema macroeconòmic l’utilitzi per l’enriquiment d’uns pocs.

Des de la CUP-PC creiem que haurien de ser les administracions públiques, que en teoria estan al servei dels ciutadans, les que impulsessin aquest canvi de model, ara per ara difícil amb els governants que tenim.

I per a mostra, un botó: en la darrera junta de veïns de l’EMD vam presentar una moció per començar a fer aquests canvis i vam proposar contractar la energia elèctrica que consumim a Valldoreix a SomEnergia, cooperativa sense ànim de lucre.

Doncs bé, el govern de CiU-Actuem, encapçalat per Josep Puig i amb el suport de C’s, va votar-hi en contra sense entendre el rerefons del que proposàvem, que en realitat no és més que posar un granet de sorra en el canvi de model energètic. I fer campanyes de sensibilització i tallers per ajudar la gent del poble explicant-los com poden estalviar en el rebut de la llum.

I no, senyor Puig, no ens expliqui que els senyors d’Endesa li han presentat un escrit dient que tota la energia que ens subministren a Valldoreix és renovable. El convido a mirar el seu darrer rebut d’Endesa i veurà que l’energia que ens subministra Endesa està classificada com tipus E (de l’escala A, la més neta, fins la G, la més contaminant).

I no, senyor Puig, no és un tema de preu. El preu de l’energia el marca el govern, aquests governs que utilitzen les portes giratòries per col·locar amiguets als consells d’administració de les mateixes companyies elèctriques, i el marge que tenen les comercialitzadores no és significatiu.

I no, senyor Puig, no és un tema administratiu. A Catalunya hi ha 37 administracions que ja son sòcies i 49 que en són clients (Girona, Sant Celoni, Gualba…)

Es tractava de fer un petit gest des de l’EMD apostant pel canvi de model, però no, a Valldoreix no estan per la feina. Que sàpiga el senyor Puig que Sant Cugat ja és soci de SomEnergia per acord del ple.

XAVIER HUMET és vocal de la CUP-PC a Valldoreix

 

Aquesta columna d’opinió apareix primer a cugat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑