«Dels aliments, la política i molt més…» és l’opinió de Lidón Martrat

Fem l’exercici de tancar els ulls, recordar què vam sopar ahir (els què tenim la sort de fer mínim tres àpats al dia), i intentem visualitzar quanta informació tenim sobre els aliments que vam gaudir (o potser deglutir sense donar-li més importància): d’on venien? Qui els ha produït? Com? I ja posats: Qui els ha comprat (a on?) i cuinat?

Possiblement ens adonarem de la desconnexió que tenim respecte a l’origen dels aliments i de qui ens alimenta. Una desconnexió provocada per l’evolució de la societat capitalista en què, com tantes altres necessitats bàsiques, els aliments han deixat de ser un dret universal a ser una mercaderia.

Així hem anat arribant a la situació actual en què: – Malgrat les promeses de la revolució verda, gairebé 900 milions de persones al món segueixen passant fam segons la FAO (dels quals la majoria són petits pagesos i pageses que alimenten al món) – El sistema alimentari és el causant de fins a 1/3 de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle, – La  petita i mitjana pagesia està en camí de desaparèixer (no és una exageració): hem passat del 23% de població ocupada en el sector primari al 1965 al 1,6% al 2013 i baixant– La famosa dieta mediterrània tan pròpia del nostre entorn i tan saludable està desapareixent, i el 25% de les morts al món estan causades malalties provocades per una mala alimentació.

El què sí ha crescut i molt és la concentració i els beneficis de l’agroindústria tant en el sector de les llavors, com en la producció i la comercialització d’aliments: el negoci dels aliments en poques mans.

La única manera de reaccionar a això és ésser conscients com a societat que alimentar-nos és un acte polític: escollint com ens alimentem, triem quin model de societat  volem construir.

Des de la política institucional, els municipis hi tenim molt a dir. Actualment gairebé el 55% de la població mundial viu a les ciutats, i hem de re connectar els espais i les persones amb el seu món rural i de producció d’aliments. En un context on amb total seguretat continuarem patint pandèmies i desastres naturals, l’autoabastiment i  sobirania alimentària són elements claus dels quals estem molt lluny, i sense pagesia ni terra cultivable són impossibles. Aquí hi ha moltes intervencions necessàries des de l’administració: des de la compra pública d’aliments amb criteris de sobirania alimentària de menjadors escolars, socials, residencials  i hospitalaris, fins la planificació urbanística i els programes de relleu generacional per a què la gent jove que vulgui fer de pagès no hagin de marxar. I sobretot l’imperatiu ètic de garantir el dret a una alimentació adequada (no qualsevol alimentació) a tota la ciutadania, des de una perspectiva empoderadora i no assitencialista de garanties de rendes, participació en les decisions, control de preus, etc

I des de la POLÍTICA en majúscules, la que exercim cada dia quan ens organitzem com a col·lectius, es pot fer molt per teixir la sobirania alimentària, amb xarxes de  suport mutu entre pagesia agroecològica i persones vulnerabilitzades, organitzant-nos com a consumidores per no dependre de la gran distribució, fomentar i practicar dietes que ens cuidin a les persones, al planeta i als nostres territoris, reclamant i recuperant sòl agrari, posant la vida, de nou, al centre.

Lidón Martrat és militant de la CUP Sant Cugat

Aquesta columna apareix primer a cugat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑