La Renda Bàsica Universal, una eina de llibertat

Aquest dimarts ens hem reunit a la Unió Santcugatenca per escoltar a Sergi Raventós, cap de l’Oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal (RBU), en el marc de conferències organitzades per l’Ajuntament sota el motiu “Sant Cugat, Ciutat de Drets”, i que en aquesta ocasió presentava la nostra companya Núria Gibert, tinenta d’alcaldia de  Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància.
Però en què consisteix la RBU? I perquè un pla pilot?

En primer lloc, la Renda Bàsica Universal es tracta d’una assignació monetària de caràcter bàsic per a tots els ciutadans, que permetria a cadascú satisfer les necessitats elementals, garantint la llibertat material i el dret a viure. Per això es diu que és bàsica, universal i individual, però també incondicional (ja que l’assignació no depèn de cap requisit) i regular (doncs es paga de forma periòdica i il·limitada).

En segon lloc, el pla pilot busca implementar la RBU amb un abast reduït per comprovar-ne els beneficis i conveniència d’estendre la mesura a la resta de la ciutadania. En cas d’aplicar-se, donaria a moltes persones la llibertat que avui no gaudeixen per prendre decisions vitals: des dels treballadors que mantenen la feina per un sou que ni tan sols dona per sortir del llindar de la pobresa; passant per les dones que fan feines de cures no remunerades o que han patit violència masclista, i que d’aquesta manera tindrien independència econòmica, fins als joves que no poden independitzar-se o que abandonen les zones rurals on sempre han viscut per manca d’alternatives. 

Des de la CUP esperem amb expectativa els resultats del Pla Pilot, però ja us ho avancem: volem la Renda Bàsica Universal i la volem com més aviat millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑