Comunicat en contra del tancament dels CAP de la Floresta i les Planes

L’okupació del consultori de la Floresta per veïnes de la Floresta i les Planes, propietat de Mútua de Terrassa – un proveïdor privat de salut del Vallès occidental – es produeix en el marc de la desescalada de la primera onada de la covid19. Aquesta okupació respon a la necessitat del veïnat de mantenir una activitat assistencial equiparable a la resta de centres d’atenció primària del territori; això implica la presència tant de professionals de medicina com d’infermeria per poder donar sortida a la patologia habitual, és a dir, assegurar un accés a la porta d’entrada del sistema sanitari, l’atenció a la patologia crònica i, en resum, l’atenció per part de les professionals que més contacte tenen amb les persones del barri en un sistema sanitari públic, universal i de qualitat.

Després de mesos de reivindicacions per part de les veïnes de la Floresta i les Planes, es promet l’obertura dels consultoris a partir del dia 1 d’octubre del 2020. Tanmateix, només va disposar-se de la presència d’una professional d’infermeria i una administrativa dimarts matí i dijous tarda a la Floresta i dimarts tarda a les Planes a partir del 21 d’octubre; la resta de recursos van centralitzar-se al nucli urbà de Sant Cugat, obviant un factor clau al nostre municipi com és la dispersió territorial i les desigualtats en accessibilitat als serveis bàsics segons el lloc on resideixes (accés a vehicle propi, aïllament, disponibilitat de transport públic…). És en aquest moment que s’inicia el procés d’okupació que portarà a unes reunions, amb responsables de l’empresa gestora de salut del nostre municipi. El veïnat va fer una proposta de mínims,  un punt intermedi entre el què hauria de ser i l’absència total de metgesses a la Floresta o les Planes, mostrant una clara voluntat d’entesa i adoptant una actitud propositiva i proactiva,  tot i això, encara resten a l’espera de resposta una setmana després de la data promesa. 

Són moltes les veus professionals que posen en valor un tracte personalitzat entre el personal sanitari i els usuaris d’aquests serveis; que defensen la necessitat d’acollir i escoltar un pacient amb una bona entrevista clínica; que posen en valor les condicions per afavorir l’escolta i l’exploració física abans de passar a una orientació diagnòstica; que defensen tenir cura de la relació i coneixement entre el pacient i el professional. Per això amb l’organització d’aquest tancament les veïnes i veïns volen posar en valor la universalitat de la salut i proclamem que és un dret irrenunciable.

Ja són coneguts els tancaments dels CAPs i consultoris perifèrics a Sant Cugat per part de Mútua de Terrassa durant l’agost, així com les retallades permanents de serveis mèdics ; de fet, hi ha hagut reivindicacions veïnals anys anteriors durant els mesos d’estiu. La justificació d’aquesta empresa privada són l’absència de recursos humans per poder respondre a l’activat i la reducció de la demanda assistencial en segons quines zones. En aquest sentit, caldria que ens preguntéssim si la situació seria la mateixa si es tractés d’un proveïdor de salut públic i no privat, que no tingués una junta d’accionistes a qui retre comptes. Hauríem també de preguntar-nos quin és el percentatge de recursos que destina l’entitat als centres d’atenció primària i quants a l’atenció secundària (l’hospital), si està assegurada la cobertura de baixes laborals de les professionals, si els contractes que s’ofereixen són dignes i si permeten el correcte descans, i que l’obertura de centres no depengui de residents ni d’adjunts doblant torns.

Mútua de Terrassa manté dues línies de prestació de serveis sanitaris, un de privat i el públic, fet que li està permetent disposar dels recursos, humans i materials, per prioritzar els guanys de llur vessant privat en detriment del servei públic que ha de prestar. Les successives conselleries de salut han consentit que Mútua treballi permetent un doble accés, el privat per mutualistes on es fan de forma ràpida les mateixes proves diagnòstiques amb el mateix personal mèdic i l’accés dels que venen de la sanitat pública que engreixen llargues llistes d’espera.

En aquest sentit, la CUP-PC Sant Cugat, refermem la nostra aposta per una sanitat de gestió 100% pública, amb una atenció primària que tingui un paper central al sistema. En el context de la pandèmia de la covid19, més enllà de la gestió i les mesures per aturar la pandèmia, calen polítiques per assegurar la vida i salut de les persones més enllà de la covid, de manera que calen plans de xoc per assegurar que tots els centres sanitaris es mantinguin oberts i amb condicions dignes per atendre tota la patologia crònica i habitual, calguin els recursos que calguin.

És vital assegurar un accés digne, de qualitat i equitatiu als serveis de salut. Si una empresa privada no és capaç de mantenir aquestes premisses bàsiques, caldria plantejar la transferència de contracte a una entitat pública.

A Sant Cugat del Vallès, 16 de novembre de 2020.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑