CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA reclamem canvis al sistema de votació telemàtic de les partides de lliure disposició dels barris

Des dels Grups Municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA volem manifestar la nostra preocupació pel funcionament del sistema telemàtic que va fer-se servir per votar les partides de lliure disposició dels consells de barri de La Floresta i Mira-sol.

El sistema Decidim, és una sistema amb moltes potencialitats que a la nostra ciutat s’ha aplicat amb deficiències tècniques molt greus que, a banda de les conseqüències polítiques que suposen, representen una greu distorsió en el procés de votació i implica el risc que qualsevol ciutadà pugui arribar a impugnar els resultats per haver quedat desvirtuats. Una plataforma que no hauria de servir només per “votar” sinó per fer els processos participatius molt més rics i col·laboratius.

En primer lloc, en comptes de canalitzar tota la participació a través de la plataforma hem mantingut la participació presencial en urna, generant un greuge entre els dos tipus de participació. Una vegada et registres al sistema perquè vols votar o senzillament per poder examinar les propostes a escollir, ja no pots votar presencialment, ni en aquesta votació ni en cap altre procés que l’Ajuntament de Sant Cugat posi en marxa. Això, sense cap dubte, pot condicionar la participació en un futur d’aquelles persones que no confien en el sistema, i per tant, no tornaran a optar per exercir el vot telemàticament, i aleshores tampoc podrien fer-ho presencialment. La participació presencial s’hauria d’haver canalitzat també a través de la plataforma, i no creant un doble sistema, a través per exemple de punts de suport i acompanyament en la votació o ordinadors públics a disposició dels participants.

En segon lloc, un cop has votat pots canviar el vot tantes vegades com vulguis, perquè el vot no queda validat. Això ens genera dubtes, tenint en compte que es podria validar el vot quan ha estat emès. Però sobretot suposa un greuge amb les persones que voten presencialment en urna i que, per tant, no poden modificar el seu vot. En tercer lloc pots, abans de fer efectiu el teu vot, veus quin és el nombre de vots i per tant el suport que tenen tots els projectes, amb la qual cosa ja estàs condicionat pel resultat provisional, tant per decidir apostar per opcions amb molt de suport, com per desdir-te de les que no en tenen massa. Això, en un procediment com els que la plataforma permet, molt més deliberatius, pot tenir sentit però no en un procés que implica només votacions.

En darrer lloc, com que no es valida el vot, ni es rep un missatge confirmatori, sempre pot quedar el dubte de si s’ha votat correctament. Aquestes dificultats i deficiències tècniques generen confusió i no propicien la participació ciutadana, cosa que no podem fer més que lamentar i més tenint en compte els diners que ha costat.

Exigim al govern que doni explicacions sobre tot això i alhora faci les modificacions que calguin al sistema de votació telemàtica actual per tal de garantir de cara al futur unes votacions fiables i amb garanties.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑