Es pot seguir com ara fins que no es pugui més, lo qual afectarà a tothom, però sobretot als grups biològics que tinguin menys plasticitat i capacitat de resiliència.
Es un problema? biològicament parlant no. Ramon Margalef, gran ecòleg i professor de l’UB, va dir que es podria acabar la vida humana, però la biològica segurament no. Perquè, tot i la clara informació de que es disposa, no comencem a fer alguna cosa per aturar el canvi climàtic?
Avui, el límit de temperatura establert en la COP21 i recolzat per l’IPCC d’arribar a un increment de 1.5ºC per sobre de la mitjana històrica, ja ha estat sobrepassat al Penedès (valorat en dades històriques) i que les projeccions per finals de segle es mouen entre els 2 i els 4ºC.
Afectarà a tothom, però serà especialment sensible en els grups humans més vulnerables, que són i seran els que puguin invertir menys energia en adaptar-se, es dir menys diners…..en altres paraules els que tenen i tindran menys.
La solució, més igualitària doncs, sembla hauria de ser la de generar politiques de mitigació, és a dir, baixar dràsticament l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per reduir l’escalfament global…..lo qual teòricament esta dissenyat, tècnicament és possible…. Ara ens cal fer política més enllà de lleis. En aquest sentit és clau fer-ho pels illots del Pacífic, per l’ós panda, per l’avetosa del Montseny, pels jubilats dels barris degradats de les ciutats,… i pels que venen darrera nostre, que no són una entelèquia, tenen cares, noms, somriures…
En els anys 70 es va fer famosa una frase entre els grups antinuclears “avui actius o demà radioactius”, ara es podria transformar en “avui actius o potser demà no estarem vius”…, cal acció, ja no hi ha més temps i aquest és de cadascú de nosaltres, sols, en grups d’afinitat, en el barri, en el municipi, potser cal ja tenir ben present que les obres es comencen per la base, més quan a l’inrevés ja s’ha vist que no funciona, si més no per tothom!
ROBERT SAVÉ, mirasolenc, simpatitzant de la CUP.
Deixa un comentari