“Inici de curs de la comissió feminista de la CUP” és la primera columna d’opinió de Carlota Picanyol

La comissió feminista de la CUP engeguem, amb aquest article, una col·laboració amb elCugatenc que esperem que sigui molt llarga i, encara més, fructífera.

I per fructífera no ens referim a quantitat sinó a qualitat. I per qualitat no ens referim a la qualitat dels articles sinó a la qualitat dels debats. I per debats no ens referim a debats a porta tancada, entre nosaltres, endogàmics, sinó que volem obrir portes i finestres i airejar els draps bruts.

L’objectiu d’aquest espai és parlar d’allò que ens passa, a nosaltres i al nostre entorn. Parlar del que ens preocupa. De l’actualitat. Simplement parlar, i ho farem amb perspectiva feminista. I no ens enganyem, aquest propòsit, que a simple vista podria semblar fàcil i senzill, és molt ambiciós. Perquè a les dones encara ara, al segle XXI, se’ns nega la paraula, se’ns desacredita quan donem la nostra opinió i se’ns expulsa de l’espai públic.

Ara vindran uns quants valents que, escandalitzats, es posaran les mans al cap i diran: ¡Al loro, que no estamos tan mal! I repetiran el mateix discurs que ja hem avorrit de tant d’escoltar. Si això fos un vídeo saltaria un cartell en vermell que diria: “Advertència! Les següents imatges poden ferir la sensibilitat de determinades persones”. Que si les quotes a la feina són discriminatòries, que si les dones no estem en llocs de poder és perquè no volem, que a casa meva és el meu marit qui posa la rentadora, que el feminisme ja no és necessari perquè ja hem aconseguit la igualtat. I, aquesta és una de les meves preferides, quan li explicava a un home que les dones patim agressions sexuals, de forma quotidiana i que aquesta violència està normalitzada i socialment acceptada, em va dir que els homes també, perquè a ell un cop li van tocar el cul.

Si us trobeu amb aquest tipus de comentaris, no us diré pas com heu d’actuar que no és feina meva, simplement recordar a les dones que hagueu arribat a aquest punt del text que no teniu l’obligació de ser pedagògiques, que, igual que vosaltres us heu format, ells (perquè aquests arguments són defensats per una majoria masculina) també poden fer-ho. Jo no tinc un protocol d’actuació, a vegades discuteixo, me’n ric, m’aixeco de taula, a vegades ho ignoro i de vegades acabo tan emprenyada que ploro.

Justament l’altre dia vaig veure un vídeo d’aquests virals que corren per internet (a mi aquestes coses em fan una mica d’al·lèrgia, però aquest era bastant interessant). En aquest vídeo una mestra demanava al seu alumnat, de 6 anys, que dibuixessin un bomber, un cirurgià i, si no m’equivoco, un pilot d’avió militar. La gràcia és que la mestra es referia constantment a persones i utilitzava paraules de gènere neutre, firefighter per exemple.

En analitzar les imatges es va veure que una preocupant majoria dels infants, independentment si eren nens o nenes, havien dibuixat homes. Evidentment, al final de la gravació, entraven a l’aula una cirurgiana, una pilot d’avió i una bombera, i es feia un primer pla de la cara sorpresa dels infants. Pantalla en negre.

Què que té a veure això amb tota la divagació d’abans? Doncs que els tentacles de la socialització de gènere són tan llargs que nens de 6 anys ja tenen estereotips de gènere. Que com ha societat ho fem tan malament que aquestes nenes de 6 anys ja es pensen que les seves opcions tenen límits. Que fins que nens i nenes no sentin que ho poden tot, ens quedarà camí per recórrer.

I jo la veritat, és que m’havia assegut davant de l’ordinador per parlar d’educació i feminisme, però m’he deixat endur per la emoció… Ho deixem per a la pròxima.

Carlota Picanyol, militant de la CUP Sant Cugat
Aquesta columna d’opinió apareix primer a elCugatenc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑