“Valldoreix va cap a un nou model energètic?” és l’opinió del Xavier Humet

Cada dia és més evident que l’actual model energètic que tenim l’hem de canviar perquè no és sostenible. És un model basat en combustibles fòssils, combustibles que han trigat milions d’anys a produir-se i en unes quantes dècades estem acabant amb ells. Perquè és un model energètic pensat com un negoci i no com un servei.

L’energia igual que l’aigua són un ‘bé comú’ i, per tant, serveis bàsics que necessitem per viure. És intolerable que l’actual sistema macroeconòmic els utilitzi per l’enriquiment d’uns pocs.

Des de la CUP-PC, creiem que haurien de ser les administracions públiques, que estan concebudes per estar al servei dels ciutadans, les que impulsessin aquest canvi de model… Ara per ara, és difícil amb els governants que tenim.

És per això que a la darrera junta de veïns de l’EMD també vàrem presentar una moció per començar a fer aquests canvis i vam proposar contractar l’energia elèctrica que consumim als edificis públics de Valldoreix a la cooperativa Som Energia, exemple de cooperativa sense ànim de lucre.

Doncs bé, el govern de CiU-Actuem encapçalats per Josep Puig i amb el suport de C’s van votar en contra de la moció.

I ho varen fer sense entendre el transfons del que proposàvem, que en realitat no és mes que posar un granet de sorra en el canvi de model energètic, fent també campanyes de sensibilització i de suport a les nostres veïnes i veïns explicant-los com poden estalviar en el rebut de la llum.

Però, JosepPuig, surt per la tangent i ens explica que Endesa li ha presentat un escrit dient que tota l’energia que ens subministra a Valldoreix es renovable…

Nosaltres convidem al president i naturalment a tota la ciutadania a mirar el seu darrer rebut. Si ho fan, veuran que l’energia que ens subministra, posant l’exemple de l’EMD, està classificada tipus E en una escala entre l’A, la més neta, i la G, la més contaminant.

I tampoc no és un tema de preu: el preu de l’energia el marca una subhasta entre els cinc grans de l’oligopioli que controlen també la distribució amb la connivència del govern de l’Estat. Són aquests governs que utilitzen les portes giratòries per col·locar ‘amiguetes’ als consells d’administració de les mateixes companyies elèctriques, deixant a les poques comercialitzadores independents poc marge de preus per crear competència.

I tampoc no és un tema administratiu: a Catalunya hi ha 37 administracions que ja són sòcies i 49 ja en són clientes (Girona, Sant Celoni, Gualba…)

Es tractava de fer un petit gest des de l’EMD apostant pel canvi de model, però no, aquí no estan per la feina.

XAVIER HUMET és vocal de la CUP-PC a l’EMD de Valldoreix

Aquesta columna apareix primer a cugat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑