“(Re)municipalitzem l’aigua (I)” és l’opinió de Jordi López

Sembla que l’equip de govern va amb una lentitud exagerada que fa pensar que no tenen cap intenció de complir els acords presos en ple municipal

El juny del 2015 el ple de l’Ajuntament de Sant Cugat va aprovar una moció presentada per la CUP-PC, per fer una taula per l’estudi de la municipalització del servei d’aigua a la nostra vila.

 

Aquesta proposta arriba quan quedaven quatre anys per la finalització del contracte de concessió a SOREA, de fet la concessió es va fer a SAUR (Sociedad de Abastecimientos Urbanos y Rurales SA) fa més de quaranta anys, i anys més tard va passar a ser SOREA (Sociedad Regional de Abastecimientos de Aguas SA).

 

Que a les acaballes de la dictadura franquista es fessin concessions del servei d’abastiment d’aigua, que és un bé col·lectiu i una necessitat per a tothom, a una empresa privada durant un període de gairebé cinquanta anys ho trobo indignant, però d’això ja en parlaré un altre dia.

 

A la moció aprovada al juny del 2015 hi havia dos acords, que són els que l’equip de govern ha de treballar. El primer diu que es crearà una taula d’estudi per la municipalització del servei d’abastament d’aigua de la ciutat i el segon diu que l’Ajuntament, un cop finalitzada la feina de la taula d’estudi, ha d’organitzar una audiència pública per sotmetre a informació i debat ciutadà el model de gestió de l’aigua a la ciutat. 

 

Bé doncs, sembla que l’equip de govern va amb una lentitud exagerada que fa pensar que no tenen cap intenció de complir els acords presos en ple municipal. La primera reunió de la taula d’estudi, que aplega representants dels partits que hi ha al consistori, es va fer al juny del 2016, o sigui un any després de l’aprovació de la moció!

 

La segona trobada es va fer a finals de l’any 2016 i va consistir en una visita a les instal·lacions de SOREA, com si es tractés d’una excursió d’una classe de primària de qualsevol escola santcugatenca.

 

En un any i mig s’han fet dues trobades de la taula d’estudi, aquest fet demostra que l’equip de govern no té una clara voluntat de treballar ni tan sols quins mètodes de gestió es poden aplicar.

 

És trist que el govern de la nostra ciutat no estigui disposat a treballar seriosament sobre els acords que es prenen al ple de l’Ajuntament, sobretot quan el que s’aprova no és del gust del partit governant.

 

No estem parlant, encara, que s’ha de municipalitzar el servei d’abastament de l’aigua a Sant Cugat, perquè entenem que l’accés a l’aigua ha de ser universal i no pot estar sotmès a l’ànim de lucre, ni que l’aigua és un dret humà i un servei bàsic i públic, no una mercaderia, per tant, la seva gestió ha d’estar fora de les lleis del mercat, interessos privats o mans privades amb interessos comercials.

 

Simplement volem que es treballi seriosament sobre quins són els models de gestió que hi ha actualment a Europa i quin d’aquests models seria el millor per tenir un bon servei d’abastament d’aigua a la nostra ciutat, o sigui que estem en un estadi previ a contraposar políticament els models de gestió pels que apostem les diferents organitzacions polítiques que tenim representació al consistori i pel model que aposta la majoria de la ciutadania.

 

Potser el govern de la ciutat es pensa que per inacció seva, aquesta qüestió s’acabarà oblidant i ells podran tornar a fer una concessió durant cinquanta anys a alguna empresa privada, hi ha rumors que ja estan treballant en el plec de condicions per la concessió a esquena de la resta de forces polítiques, però nosaltres no defallirem!

 

Perquè l’aigua és vida i és un bé de totes!

Aquesta columna d’opinió apareix primer al TOTSantCugat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑