«Més habitatge i menys demagògia» és l’opinió de Marco Simarro

Que a Sant Cugat patim un mal endèmic en relació a l’accés a l’habitatge és una obvietat. Que s’origina gràcies a un model urbanístic obsolet i elitista com ho són les “ciutat jardí” i extensives? També. Que és un problema que té difícil solució? Segurament. Que s’hi han de posar tots els esforços possibles en revertir-ho? Sí, i urgentment.

Partint d’aquestes premisses es multipliquen els esforços per trobar solucions i alternatives urbanístiques que ens permetin ampliar el parc públic d’habitatge a la ciutat. Cal aprofitar millor el sòl urbanitzat que queda, densificant allà on es pugui respectant l’entorn arquitectònic i fent un urbanisme més sostenible. Aquest és el compromís del govern municipal. Ningú hauria de viure tranquil sent conscients que cada any al voltant de 3.000 veïns marxen de la seva ciutat per ser massa cara. L’habitatge no hauria de ser mai un vehicle empobridor de centenars de famílies.

És d’aquesta voluntat que neix el projecte Ragull Centre. Un projecte que posa sobre la taula un acord històric entre l’administració pública i el propietari: el 61% de l’edificat es destinarà a habitatge de protecció oficial, un total de 72 pisos. Considerant que el parc actual és tan sols d’un 1,5% respecte els més de 33.000 habitatges que hi ha a la ciutat, suposa un augment percentual molt important. A més, genera un precedent important per a futurs acords.

Probablement, sentireu dir que volem “destruir” Sant Cugat i fer una ciutat “pitjor”. Totes elles valoracions subjectives i altament classistes. Els qui sempre s’han cregut amos i senyors d’aquesta ciutat mai han considerat resoldre la pobresa estructural que ens genera a tanta gent el cost de la vida al lloc on hem nascut. El llegat immobiliari que tenim ens dificulta la vida a més d’un terç de la població! En definitiva, hi ha qui pensa que tot ho ha de regular el mercat. I hi ha qui estem compromesos en garantir els drets de les persones.

Ragull Centre és un projecte que seguirà evolucionant. Tan sols som a l’inici i, per tant, se’n seguirà parlant, es promouran trobades amb el veïnat per resoldre dubtes i recollir crítiques. Malauradament, hi ha qui ja s’ha encarregat d’empastifar-ho tot i generar un alarmisme incomprensible per fer demagògia a dojo. El problema de l’habitatge a la nostra ciutat és greu, molt greu. I és d’això del que hauríem d’estar parlant, no d’alçades i altres despropòsits.

MARCO SIMARRO és regidor de participació, joventut i barris

Aquesta columna es publica primer a cugatmedia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑