«O ho fem o patirem…» és l’opinió del Robert Savé

La COP 25, ja és història (si és que pot tenir-ne una reunió mastodòntica que no dóna lloc a res, més enllà de l’autocomplaença dels que hi eren i la desesperació dels que els patim).

El que sí que ha deixat ben clar la vint-i-cinquena COP és que no serveixen de res, i per tant, les solucions davant de la gran i negativa realitat climàtica, que genera emergència social (https://www.youtube.com/watch?v=3Su47X-BIhM) està en les persones i en la seva organització de base. I de manera molt especial a escala municipal.

Així, sense menystenir els petits gestos quotidians de cadascuna, cal valorar i fer actuacions importants en l’àmbit municipal, el nivell d’organitzacions socials més petites, més properes, més humanes.

Cal prendre decisions, potser ara no seran senzilles i/o populars, però hem de ser capaços de pensar més enllà de nosaltres i de l’ara mateix, tenim l’obligació de fer per les de demà.

Sant Cugat, té un problema de contaminació per vehicles que s’ha de solucionar impedint el trànsit particular pels seus carrers, sobretot els del centre, però no només. Cal tenir en compte els barris i la contaminació que n’arriba des de les dues autopistes que ens creuen, per tant hem de reclamar restriccions de vehicles en tot el municipi.

Hem de fomentar una ciutat de baixes emissions (algunes són inevitables, ja que son part del nostre metabolisme social base), reduint il·luminació, fomentant, si no forçant a la implantació d’energies de baix impacte (radiació solar).

És imprescindible guardar terreny agrícola per a l’autosuficiència alimentaria, si més no parcial, que serà necessària a partir de mitjans de segle. Ja es va apuntar, la necessitat de guardar el golf per la producció agrícola de proximitat, de baixes emissions i sobretot de subsistència a baix preu.

Recordar i actuar en conseqüència, que no hi ha cap motiu, per no considerar que l’aigua és de tothom. Aquest és el punt clau, a partir del qual la gestió es pot fer de diverses maneres. Ara, tot i estar acceptada aquesta propietat social està en mans de les empreses de generació d’energia, de subministrament… Fins i tot d’oci (neu, esports d’aventura…).

És el moment de prendre decisions, el pròleg del Primer Informe Respecte del Canvi Climàtic en el Mediterrani és ben clar, ho fem o ho patirem, ningú ho farà per nosaltres i els que vindran.

ROBERT SAVÉ és mirasolenc i simpatitzant de la CUP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑