«El verd urbà, periurbà, metropolità…??!!» és l’opinió de Robert Savé

El verd als nuclis construïts va ser una realitat des del moviment higienista del segle XIX i XX, que es va fer totalment comú amb desproporcions econòmiques, a partir de la democratització de la nostra societat en els anys 80.

Ara el verd és una necessitat (l’OMS situa com necessari un valor de 10m2/habitant urbà), un dret a tenir-lo i gaudir-lo i una obligació en demanar-lo i contribuir activament a la seva gestió.

Som una societat complexa, que a més en Sant Cugat és molt nombrosa, diversa en edats, procedències, cultures, etc., el que dificulta la definició de verd. Així per algunes i alguns és un valor estètic, per altres higiènic o patrimonial, per altres de gaudi, d’esport, de festa, etc.

El que no es diu és que és de tothom, i que a part de totes aquestes funcions descrites, hi ha la d’ensenyar, per ser ciutadans i ciutadanes responsables, i que porta a valorar-lo des del punt de vista sostenible/economicista. Així, estem obtenint el que volem del verd? I si és que sí, a quin cost? Podem pagar-lo, però hem de pagar-lo?

És lògic emprar especies que requereixen molta aigua per créixer? I a més fer-ho amb aigua de qualitat, per mantenir-lo? Que entenem per biodiversitat? Acceptem el natural o ha de quedar bé?; Valorem que aquests sols emprats en el verd, són un patrimoni de tothom i per tant que no poden, ni podran ser emprats amb finalitats urbanístiques. Intentem fer la seva gestió integralment amb energies renovables, ja que a part de l’estalvi ambiental pot tenir una clara vocació pedagògica el fer-ho?

Estem en el segle XXI, en ple canvi climàtic i amb una crisi econòmica sistèmica molt marcada, que afecta col·lectius vulnerables i molt importants per la cohesió social, potser cal començar amb polítiques efectives de redistribució de recursos, segons la ciència, la tècnica i el sentit comú.

Potser la gestió del verd amb aquesta mentalitat i finalitat, ajudi a veure, comprendre i actuar diferent, en una via més justa, més igual, més lògica. Més de tothom.

 

ROBERT SAVÉ és mirasolenc i simpatitzant de la CUP

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑