Proposta de nova distribució dels Consells de Barri

El 2016 es va aprovar la modificació del reglament dels Consells de Barri a la nostra ciutat. En aquesta modificació preveu en el seu article segon, canviar la distribució territorial dels Consells de Barri que hi ha actualment. Des de la CUP-PC entenem que l’actual distribució dels Consells de Barri es pot redefinir, adequant-la al creixement de la ciutat, tant poblacional com urbanístic, així com també a la proximitat geogràfica, i a la pròpia identificació dels barris amb alguns dels Consells actuals.

Veure la proposta feta per la CUP-PC:
Proposta nova distribució consells de barri

L’actual mapa de districtes del municipi de Sant Cugat està configurat pels barris del Centre Est, el Centre Oest, Mira-sol, les Planes i la Floresta. Aquesta distribució es recull en el Reglament Orgànic Municipal (ROM), el Reglament de Participació Ciutadana (RPC) i en el Reglament de Funcionament Intern del Consells de Barri (RFCB).

Alguns dels districtes corresponen a barris força consolidats a nivell comunitari i amb una identitat remarcable i consolidada, com són el cas de les Planes i la Floresta. D’altres són la suma de realitats força diferents que no sempre han acabat de reeixir a l’hora d’articular espais comuns de participació, com són els casos dels barris del Centre Oest i Centre Est, conformats ambdós d’identitats força diferenciades: Monestir, Sant Francesc, Estació, Can Mates, Volpelleres, etc.

Es poden identificar, també, alguns indrets que per la seva ubicació tenen unes singularitats a les que cal parar esment, i on les seves veïnes i els veïns no sempre han trobat l’encaix adient en el model actual de participació en els termes en què es recull en el RFCB. Aquest també preveu en el seu article segon, la possibilita de crear zones veïnals, una figura que correspondria a llocs amb un a tipologia urbanística diferenciada i o amb una ubicació isolada.

Som del parer que des dels actuals Consells de Barri cal informar al veïnatge d’aquests sectors de la possibilitat d’acollir-se a aquesta nova figura participativa que els donaria la possibilitat de dotar de les seves associacions de Veïnes d’una estructura amb un canal directe amb l’Ajuntament i amb una possible dotació pròpia de pressupostos participatius.

És per això que la nostra proposta de nova distribució dels Consells de Barri (CB), sense tenir en compte, a priori, les propostes que s’hauran de fer a determinats barris per a la possible creació de nuclis veïnals, suposa la creació de nous Consells de Barri, i també d’una nova i diferent distribució, que és la següent:

 • Consell de barri de Mira-sol.
 • Consell de barri de La Floresta.
 • Consell de barri de Les Planes.
 • Consell de barri modernista.
 • Consell de barri del Parc Central.
 • Consell de barri del centre
 • Consell de barri de Volpelleres.
 • Consell de barri de Coll Favà.
 • Consell de barri de Sant Francesc-el Coll

Els criteris pels quals creiem que s’han de modificar els consells de barri, són:

 • Perquè entenem que la participació és un dels eixos principals per una millor articulació de la vida que hi ha a cada barri.
 • Perquè entenem que la proximitat i la semblança en les característiques dels barris, poden millorar la resolució en l’organització social dels barris.
 • Perquè l’autoorganització popular en espais més reduïts de població, millora la gestió de les problemàtiques que afecten a les diverses zones de Sant Cugat.
 • Perquè aquests mecanismes de participació i d’aprofundiment democràtic que permetin a les persones decidir sobre aspectes essencials de la vida pública i controlar la tasca de governs I administracions.
 • Perquè amb aquesta proposta es regula la població que hi ha a cada consell de barri d’una manera més equitativa.
 • Perquè la importància dels consells de barri és vital per a un funcionament veritablement autònom, descentralitzat i amb participació directa dels que millor coneixen la realitat i les necessitats, els seus veïns i les seves veïnes. Som de l’opinió que cal desenvolupar un pla d’actuació a barris i districtes, i que aquest no pot excloure l’opinió de les seves veïnes ni ser en cap cas homogeni o equiparable al que seria desitjable en un altre indret del municipi, ja que cada barri i cada districte té la seva realitat territorial, social etc.,i per tant les necessitats que se’n desprenen poden ser completament diferents.

Aquesta proposta la fem amb la voluntat que els i les veïnes de Sant Cugat, puguin millorar i ajustar la proposta a les seves realitats veïnals, per aconseguir una millor participació ciutadana als barris de la nostra vila.

 

Veure la proposta feta per la CUP-PC:
Proposta nova distribució consells de barri

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑