La gestió pública de l’aigua permetria reduir les tarifes un 15%

L’estudi que analitza l’eficiència en el subministrament del servei de l’aigua afirma que la gestió pública seria la més eficient

Els processos de municipalització dels serveis requereixen d’estudis que certifiquin que la gestió pública milloraria la gestió privada. Així, la Comissió Tècnica que treballa en l’anàlisi del model de gestió de l’aigua a Sant Cugat va encarregar un estudi extern, que conclou que la forma de gestió més eficient de l’aigua és la prestació directa amb personificació mitjançant una Entitat Pública Empresarial Local (EPEL) o una Societat Mercantil Pública. El que permetria reduir inicialment un 15% les tarifes i congelar-les durant 10 anys i fer una inversió anual d’1,5M en comparació als 0,3M actuals.

La Comissió Tècnica per a l’anàlisi i estudi tècnic i econòmic del servei de subministrament d’aigua potable a Sant Cugat, creada el 2017 va demanar un estudi a la consultora CAPIOL, Infrastructure&Asset Management SL, que tingués en compte sis models de gestió: directa amb personal municipal,  directa a través d’organisme autònom,  directa a través d’una EPEL,  directa a través d’una societat mercantil 100% pública,  indirecta a través d’una concessió o  indirecta a través d’empresa mixta. 

La baixada de tarifes i l’augment d’inversió són possibles degut a:

  • Un menor cost del sector públic a l’accés al crèdit per inversions que les remuneracions privades a la inversió.
  • La desaparició del benefici industrial que en l’actual concessió està establert en un 16% de les despeses d’explotació i un 10% en la compra d’aigua.
  • L’actual sobredimensionament de la taxa que està definida des del 2014 per amortitzar més de 2M€ d’inversions quan només se n’estan invertint poc més de 300.000€ anuals.

Actualment l’Ajuntament està pendent de reunir-se amb l’Area Metropolitana de Barcalona (AMB) per seguir avançant en el procés de municipalització.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Website Built with WordPress.com.

Up ↑